U Zavičajnom muzeju Konavala otvorena izložba ”Utkane poruke – Woven messages”

U Zavičajnom muzeju Konavala pred mnogobrojnim posjetiteljima otvorena je izložba ”UTKANE PORUKE – WOVEN MESSAGES”. Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić je započela svečano otvaranje kratkim govorom o izložbi, a predstavnik Hrvatsko-američkog društva Goran Stojanović je istaknuo kako je došlo do ideje izložbe i kako se razvijao projekt od samog početka.

Projekt ”Baština koja priča priče” predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok nam iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze živopisne tapiserije Navajo –sjevernoameričkih Indijanaca.

Oba tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazuju sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove što nadilaze države i kontinente. TahNibaa Naathaanii, Navajo indijanka predstavila se okupljenima kao Navajo tkalja te zaštitnica Navajo tradicije, a uputila je i poziv na čuvanje baštine i zaboravljenih običaja i zanata. U sklopu otvorenja otpjevala je pjesmu koju njezin narod posvećuje planini.

U sklopu izložbe koja ostaje otvorena do 15. travnja bit će organizirane i interaktivne radionice u Zavičajnom muzeju Konavala:

Za odrasle u utorak 13.ožujka (16:30-19:00)

Za djecu u srijedu 14.ožujka (9:00-12:00)