Zamjenik načelnika Ivo Radonić i gradonačelnik grada Watsonville Francisco Estrada u SAD-u potpisali Sporazum o suradnji

U vijećnici grada Watsonvillea, Kalifornija, SAD, zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić i gradonačelnik grada Watsonville, Francisco Estrada, potpisali su Sporazum o suradnji.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i članovi Gradskog vijeća Watsonvilla Felipe Hernandez, Aurelio Gonzales, Lowell Hurst, Rebecca J. Garcia i Ari Parker te brojni uglednici iz društvenog života Watsovnillea, a ispred Općine Konavle je pored zamjenika načelnika potpisivanju Sporazuma nazočio i pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Mario Curić, kao i brojni stanovnici Watsonvilla podrijetlom iz Konavala.

Podsjetimo kako je potpisivanju ovog Sporazuma prethodilo pismo namjere koje je općinski načelnik Božo Lasić uputio Gradskom vijeću Watsonvilla u kojem je istaknuo kako je veliki broj Konavljana krajem 19. i početkom 20. stoljeća emigrirao u SAD, a najveći ih se broj naselio upravo u Watsonvilleu.

Potom je Gradsko vijeće Watsonvillea na svojoj sjednici od 11. rujna 2018. godine donijelo Odluku o uspostavi prijateljskih odnosa sa Općinom Konavle, a isto je učinilo i Općinsko vijeće Općine Konavle na svojoj sjednici održanoj 12. listopada 2018.godine.

Watsonville je grad s oko 50 tisuća stanovnika smješten u Pajaro Valleyu, pokrajina Santa Cruz, u kojem su u jednom trenutku početkom 20. stoljeća više od 20 posto stanovništva činili stanovnici porijeklom iz Konavala, a koji i danas održavaju snažne veze sa svojim obiteljima u Konavlima.

Prilikom potpisivanja Sporazuma zamjenik općinskog načelnika Ivo Radonić je sve nazočne pozdravio u ime općinskog načelnika Boža Lasića i predsjednika Općinskog vijeća Iva Simovića istaknuvsi pritom kako su brojni Konavljani ostavili dubok trag u Watsovilleu i postali ponosni Amerikanci, pritom ne zaboravivši svoe korijene.

Potpisivanjem ovog Sporazuma dvije jedinice lokalne samouprave obvezale su se na suradnju i razvitak prijateljstva, posebice suradnjom i razmjenom u obrazovanju, programima koji su namijenjeni djeci i osobama s posebnim potrebama, u kulturi, sportu i podupiranju gospodarske suradnje.