Pravo na pristup informacijamaPravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija

Temeljem ─Źlanka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama (┬╗Narodne novine┬ź, broj 25/13, 85/15) ure─Ĺeno je pravo na pristup informacijama fizi─Źkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti.
Pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija obuhva─ça pravo korisnika na tra┼żenje i dobivanje informacije kao i obvezu tijela javne vlasti da omogu─çi pristup zatra┼żenoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze odre─Ĺene zakonom ili drugim propisom.
Pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija ure─Ĺeno je i ostvaruje se u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama (┬╗Narodne novine┬ź, broj 25/13, 85/15). Zakonom se propisuju na─Źela prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, ograni─Źenja prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, postupak za ostvarivanje i za┼ítitu prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija.


Slu┼żbenik za informiranje

Op─çina Konavle javnost informira putem slu┼żbene web stranice dokumentima i informacijama koje posjeduje i koji su javno dostupni u elektroni─Źkom obliku i mogu─çe im je pristupiti bez upu─çivanja posebnog zahtjeva, a pristup svim ostalim informacijama i dokumentima ostvaruje se podno┼íenjem usmenog ili pisanog zahtjeva.
Pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija ostvaruje se podno┼íenjem zahtjeva slu┼żbeniku za informiranje na sljede─çe mogu─çe na─Źine:
 • putem telefona na broj: +385 (0) 20 478 401
 • putem faksa na broj: +385 (0) 20 478 402
 • elektroni─Źkom po┼ítom slu┼żbeniku za informiranje:Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite.
 • na obrascu Zahtjev za pristup informacijama / Zahtjev za dopunu ili ispravak informacije / Zahtjev za ponovnu uporabu informacija;
 • po┼ítom na adresu Trumbi─çev put 25,20210 Cavtat, Hrvatska na obrascu Zahtjev za pristup informacijama / Zahtjev za dopunu ili ispravak informacije / Zahtjev za ponovnu uporabu informacija;
 • osobno na adresu Trumbi─çev put 25,Cavtat, Hrvatska, od ponedjeljka do petka od 08:00 do 15:00.


Uvjeti za ponovnu uporabu informacija:

 • Tijelo javne vlasti korisniku daje podatke za ponovnu uporabu bez ograni─Źenja, za slobodnu uporabu i u otvorenom formatu.
 • U opravdanim slu─Źajevima tijelo javne vlasti mo┼że odrediti uvjete za ponovnu uporabu. U slu─Źaju odre─Ĺivanja uvjeta za ponovnu uporabu njihov sadr┼żaj i primjena ne smiju neopravdano ograni─Źavati mogu─çnost ponovne uporabe, niti se smiju koristiti kako bi se ograni─Źilo tr┼żi┼íno natjecanje.
 • Uvjeti za ponovnu uporabu informacija ne smiju biti diskriminiraju─çi za iste ili sli─Źne vrste informacija, odnosno za komercijalnu ili nekomercijalnu uporabu.
 • Na tijelo javne vlasti koje ponovno koristi svoje informacije kao osnovu za komercijalne aktivnosti koje ne spadaju u djelokrug njegovih javnih poslova primjenjuju se isti uvjeti ka za druge korisnike.
 • Vrste i sadr┼żaj dozvola kojima se utvr─Ĺuju ponovne uporabe, u skladu sa standardnim otvorenim dozvolama, pravilnikom ure─Ĺuje ministar nadle┼żan za poslove uprave.
 • Tijelo javne vlasti du┼żno je na svojoj internetskoj stranici objaviti dozvole kojima se odre─Ĺuju uvjeti ponovne uporabe ili poveznice na takve dozvole u skladu sa standardnim otvorenim dozvolama.
  • Zahtjev za pristup informacijama (Obrazac 2)
  • Zahtjev za dopunu ili ispravak informacije (Obrazac 3)
  • Zahtjev za ponovnu uporabu informacija (Obrazac 4)


Javnost rada tijela javne vlasti

U skladu sa ─Źlankom 12. Zakona o pravu na pristup informacijama (┬╗Narodne novine┬ź, broj 25/13, 85/15), tijela javne vlasti obvezna su javnost informirati o:
 • dnevnom redu zasjedanja ili sjednica slu┼żbenih tijela i vremenu njihova odr┼żavanja, na─Źinu rada i mogu─çnostima neposrednog uvida u njihov rad,
 • broju osoba kojima se mo┼że istodobno osigurati neposredan uvid u rad tijela javne vlasti pri ─Źemu se mora voditi ra─Źuna o redoslijedu prijavljivanja,
 • tijela javne vlasti nisu du┼żna osigurati neposredan uvid u svoj rad kada se radi o pitanjima u kojima se po zakonu javnost mora isklju─Źiti, odnosno ako se radi o informacijama za koje postoje ograni─Źenja prava na pristup prema odredbama ovog Zakona.
Zainteresirane strane (gra─Ĺani, predstavnici udruga gra─Ĺana ili zainteresiranih pravnih osoba) mogu pratiti rad Op─çinskog vije─ça Op─çine Konavle, ali ne smiju remetiti rad i tijek sjednice.

Prostor u zgradi Op─çinske vije─çnice raspola┼że sa 3 slobodna mjesta za zainteresirane strane (gra─Ĺane ili predstavnike udruga gra─Ĺana ili zainteresiranih pravnih osoba) koje ┼żele pratiti rad Op─çinskog vije─ça, a svoju nazo─Źnost na sjednici mogu prijaviti predajom pisanog zahtjeva osobno, po┼ítom na adresu ili putem e-maila:

Adresa: Op─çina Konavle, Trumbi─çev put 25, 20210 Cavtat
Tel.: +385 (0)20 478 401
Fax.: +385 (0)20 478 402
E-mail slu┼żbenika za informiranje: Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite.

Zainteresirane strane (gra─Ĺani, predstavnici udruga gra─Ĺana ili zainteresiranih pravnih osoba) du┼żne su najaviti svoju nazo─Źnost odnosno nazo─Źnost svojih predstavnika najkasnije do dana prije odr┼żavanja sjednice. Zainteresirane strane du┼żne su navesti kontakt podatke: ime i prezime, adresu, telefon i e-mail te broj osobne iskaznice.
Osobe koje su dobile dopu┼ítenje predsjednika Op─çinskog vije─ça Op─çine Konavle za prisustvovanje na sjednici, mogu prisustvovati sjednici uz predo─Źenje osobne iskaznice ili druge identifikacijske isprave.
U slu─Źaju prevelikog interesa, predsjednik Op─çinskog vije─ça ─çe prilikom izdavanja dopu┼ítenja za prisustvovanje sjednici voditi ra─Źuna o redoslijedu prijave.
O radu Op─çinskog vije─ça javnost se obavje┼ítava putem sredstava javnog priop─çavanja, oglasne plo─Źe i objavom na slu┼żbenim web stranicama.


Slu┼żbenik za informiranje:

Mario Curi─ç
Cavtat,Trumbi─çev put 25,Hrvatska
Tel.: +385 (0) 20 479 866
Fax.: +385 (0) 20 478 402
E-mail slu┼żbenika za informiranje:  Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite.
Uredovno vrijeme za rad sa strankama odre─Ĺuje se od ponedjeljka do petka od 08:00 do 15:00 sati.
Tro┼íkovi dostave informacija obra─Źunavaju se prema va┼że─çem cjeniku redovnih po┼ítanskih usluga.


Naknada za pristup informacijama

Op─çina Konavle ima pravo na naknadu stvarnih materijalnih tro┼íkova koji nastanu pru┼żanjem informacije korisniku prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, kao i na naknadu tro┼íkova dostave tra┼żene informacije, koja se napla─çuje sukladno Kriteriju za odre─Ĺivanje visine naknade stvarnih materijalnih tro┼íkova i tro┼íkova dostave informacije (dalje u tekstu: Kriterij) na temelju ─Źlanka 19. stavka 2. Zakona o pravu na pristup informacijama (┬╗Narodne novine┬ź, broj 25/13, 85/15).
Visina naknade stvarnih materijalnih tro┼íkova odre─Ĺuje se u sljede─çem iznosu:

 1. preslik jedne stranice veli─Źine A4 ÔÇô 0,25 kuna
 2. preslik jedne stranice veli─Źine A3 ÔÇô 0,50 kuna
 3. preslik jedne stranice u boji veli─Źine A4 ÔÇô 1,00 kuna
 4. preslik jedne stranice u boji veli─Źine A3 ÔÇô 1,60 kuna
 5. elektroni─Źki zapis na jednom CD-u ÔÇô 4,00 kuna
 6. elektroni─Źki zapis na jednom DVD-u ÔÇô 6,00 kuna
 7. elektroni─Źki zapis na memorijskoj kartici ovisno o koli─Źini memorije ÔÇô 210 kuna za 64 GB, 150 kuna za 32 GB, 120 kuna za 16 GB, 50 kuna za 8 GB, 30 kuna za 4 GB.
 8. pretvaranje jedne strane dokumenta iz fizi─Źkog u elektroni─Źki oblik ÔÇô 0,80 kuna
 9. pretvaranje zapisa s videovrpce, audiokazete ili diskete u elektroni─Źki zapis ÔÇô 1,00 kuna
Tro┼íkovi dostave informacija obra─Źunavaju se prema va┼że─çem cjeniku redovnih po┼ítanskih usluga.

NAPOMENA:
Visinu naknade stvarnih materijalnih tro┼íkova za usluge koje nisu navedene u Kriteriju, tijelo javne vlasti odre─Ĺuje na na─Źin da u visinu naknade zara─Źuna prosje─Źnu tr┼żi┼ínu cijenu za uslugu, tro┼íak amortizacije koje ima tijelo javne vlasti te tro┼íak po┼ítanskih usluga. Tro┼íkovi dostave informacija obra─Źunavaju se prema va┼że─çem cjeniku po┼ítanskih usluga. Korisnik prava na informaciju treba unaprijed u cijelosti polo┼żiti o─Źekivani iznos stvarnih materijalnih tro┼íkova. U slu─Źaju da korisnik prava na informaciju u roku ne polo┼żi navedeni iznos, smatrat ─çe se da je korisnik prava na informaciju odustao od zahtjeva. Op─çina Konavle izdat ─çe korisniku prava na informaciju ra─Źun prema visini naknade odre─Ĺenom u Kriteriju.


Naknada za ponovnu uporabu informacija

Op─çina Konavle ne napla─çuje naknadu za ponovnu uporabu informacija kad informacije objavljuje na slu┼żbenim internetskim stranicama.
Prema Kriteriju za odre─Ĺivanje visine naknade stvarnih materijalnih tro┼íkova i tro┼íkova dostave informacije na temelju ─Źlanka 19. stavka 2. Zakona o pravu na pristup informacijama (┬╗Narodne novine┬ź, broj 25/13, 85/15), Op─çina Konavle mo┼że korisniku naplatiti stvarne materijalne tro┼íkove ponovne uporabe informacija nastale zbog reprodukcije, davanja na uporabu i dostave informacije kao i ako je ispunjen jedan od sljede─çih uvjeta:

 1. tijelo javne vlasti prete┼żito se financira iz vlastitih prihoda ili
 2. korisnik zahtjeva informacije kojima tijelo javne vlasti osigurava odgovarajuće prihode kojim pokriva troškove njihova prikupljanja, izrade, reprodukcije i objave,
 3. tijelo javne vlasti odre─Ĺuje naknadu za ponovnu uporabu u skladu s objektivnim, jasnim i povjerljivim kriterijima za izra─Źun tro┼íkova ponovne uporabe informacije koje utvr─Ĺuje uredbom Vlade Republike Hrvatske a tro┼íkovi se izra─Źunavaju u skladu s ra─Źunovodstvenim pravilima koja se primjenjuju na doti─Źna tijela javne vlasti,
 4. ukupan godi┼ínji prihod tijela javne vlasti ostvaren po osnovi naknade tro┼íkova ne prelazi tro┼íkove prikupljanja, izrade, reprodukcije i pru┼żanja informacije, uklju─Źuju─çi razuman povrat ulaganja.


Pravo na pristup informacijama ure─Ĺuju Op─çi propisi

 • Zakon o pravu na pristup informacijama (┬╗Narodne novine┬ź, broj 25/13, 85/15),
 • Zakon o za┼ítiti osobnih podataka (┬╗Narodne novine┬ź, broj 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12),
 • Zakon o tajnosti podataka (┬╗Narodne novine┬ź, broj 79/07, 86/12),
 • Zakon o za┼ítiti tajnosti podataka (┬╗Narodne novine┬ź, broj 108/96, 79/07),
 • Zakon o medijima (┬╗Narodne novine┬ź, broj 59/04, 84/11, 81/13),
 • Zakon o arhivskom gradivu i arhivima (┬╗Narodne novine┬ź, broj 105/97, 64/00, 65/09, 144/12),
 • Zakon o sustavu dr┼żavne uprave u odnosima uprave i gra─Ĺana (┬╗Narodne novine┬ź, broj 150/11, 12/13),
 • Pravilnik o Sredi┼ínjem katalogu slu┼żbenih dokumenata Republike Hrvatske (┬╗Narodne novine┬ź, broj 124/15),
 • Pravilnik o ustroju, sadr┼żaju i na─Źinu vo─Ĺenja slu┼żbenog Upisnika o ostvarivanju prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija (┬╗Narodne novine┬ź, broj 83/14),
 • Kriterij za odre─Ĺivanje visine naknadne stvarnih materijalnih tro┼íkova i tro┼íkova dostave informacije (┬╗Narodne novine┬ź, broj 12/14, 15/14),
 • Pravilnik o sadr┼żaju i na─Źinu vo─Ĺenja evidencije isklju─Źivih prava na ponovnu uporabu informacija (┬╗Narodne novine┬ź, broj 20/16),
 • Popis tijela javne vlasti za 2010. godinu (┬╗Narodne novine┬ź, broj 19/10).   


Propisi EU

 • Direktiva 2003/98/EZ Europskog parlamenta i Vije─ça od 17. studenog 2003. o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (SL L 345, 17. 11. 2003.),
 • Uredba 1049/2001 Europskog parlamenta i Vije─ça od 30. svibnja 2001. o javnom pristupu dokumentima Europskog parlamenta, Vije─ça i Komisije (SL L 145, 31. 5. 2001.),
 • Direktiva 2013/37/EU Europskog parlamenta i Vije─ça od 26. lipnja 2013. o izmjeni Direktive 2003/98/EZ o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (SL L 175, 27. 6. 2013.).


Interni akti Izvješća

 • Izvje┼í─çe o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2015. godinu
 • Izvje┼í─çe o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2014. godinu
 • Izvje┼í─çe o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2013. godinu


┬Ě   

  Sve informacije su objavljene u pdf formatu!
pdf_icon Odluka o ustrojavanju Kataloga informacija Op─çine Konavle
pdf_icon Odluka o odre─Ĺivanju slu┼żbenika za informiranje
pdf_icon Zahtjev za pristup informacijama
pdf_icon Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o ustrojstvu Kataloga informacija
 pdf_icon Godi┼ínje izvje┼í─çe o provedbi ZPPI za 2015.
 pdf_icon Izvje┼í─çe o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu
articles ZAKON O PRAVU NA PRISTUP  INFORMACIJAMA!