Soko kula s vidikovcem i šetnicom

soko_kula_mSoko kulu, konavosku ljepoticu već godinama obnavlja Društvo prijatelja dubrovačke starine. Na Soko kuli se još uvijek rekonstruiraju zidovi, no lakši je to dio posla budući da su sami temelji tvrđave uspjeli odoljeti zubu vremena i iznimno su dobro očuvani.

Društvo prijatelja dubrovačke starine za Soko kulu osmislio je i brojne sadržaje koji će nakon obnove biti dostupni posjetiteljima. Jedan od zamišljenih sadržaja je memorijalna soba u kojoj će biti izloženi konzervirani ostaci keramike i metala, a koji se i dan danas mogu naći uokolo same utvrde.
Za obilazak tvrđave, kao na Stonskim i Dubrovačkim zidinama po završetku obnove naplaćivat će se ulaznice. Osim vidikovca i šetnice u Sokolu je zamišljena i suvenirnica.
Soko kula ili Soko grad kako Konavljani zovu ovu utvrdu ima i svoje priče, koje će napokon biti ispričane posjetiteljima. Jedna od njih je i ona o Iliji Crijeviću, kaštelanu utvrde, ali i pjesniku i humanistu, koji je iz tvrđave izgnan bez počasti jer je u nju dovodio žene što je u vrijeme Dubrovačke Republike bilo strogo zabranjeno.
Soko grad nije bio samo važna vojna utvrda već i prostor u kojem je zaklon nalazilo ondašnje stanovništvo. U tvrđavi se skladištila i hrana. Radovi na utvrdi koja je 1667. preživjela veliku trešnju trebali bi biti završeni za deset mjeseci.
Vrijeme je to u kojem će Soko kula svoja vrata otvoriti posjetiteljima, znatiželjnom lokalnom stanovništvu i turistima.

 

soko_kolo_uz_tekst