Soko kula s vidikovcem i šetnicom

no lakši je to dio posla budući da su sami temelji tvrđave uspjeli odoljeti zubu vremena i iznimno su dobro očuvani.

Društvo prijatelja dubrovačke starine za Soko kulu osmislio je i brojne sadržaje koji će nakon obnove biti dostupni posjetiteljima. Jedan od zamišljenih sadržaja je memorijalna soba u kojoj će biti izloženi konzervirani ostaci keramike i metala, a koji se i dan danas mogu naći uokolo same utvrde.
Za obilazak tvrđave, kao na Stonskim i Dubrovačkim zidinama po završetku obnove naplaćivat će se ulaznice. Osim vidikovca i šetnice u Sokolu je zamišljena i suvenirnica.
Soko kula ili Soko grad kako Konavljani zovu ovu utvrdu ima i svoje priče, koje će napokon biti ispričane posjetiteljima. Jedna od njih je i ona o Iliji Crijeviću, kaštelanu utvrde, ali i pjesniku i humanistu, koji je iz tvrđave izgnan bez počasti jer je u nju dovodio žene što je u vrijeme Dubrovačke Republike bilo strogo zabranjeno.
Soko grad nije bio samo važna vojna utvrda već i prostor u kojem je zaklon nalazilo ondašnje stanovništvo. U tvrđavi se skladištila i hrana. Radovi na utvrdi koja je 1667. preživjela veliku trešnju trebali bi biti završeni za deset mjeseci.
Vrijeme je to u kojem će Soko kula svoja vrata otvoriti posjetiteljima, znatiželjnom lokalnom stanovništvu i turistima.

 

soko_kolo_uz_tekst