40 godina VK Cavtat

Fatović, kao jedini trener među zlatnima, rekao je kako se među djecom Cavtata, koja su ih dopratila na pozornicu, i oni što će jednog dana, baš poput njih, biti olimpijci. Fatović, Bošković, Sukno i Obradović zahvalili su Cavtaćanima i Konavljanima na čestitkama i pljesku, istaknuvši kako je lijepo biti pred tako velikim brojem okupljenih na proslavi kluba u kojem su učinili prve vaterpolske korake.
U slavljeničkoj noći ispred Doma kulture u Cavtatu, koju su pjesmom označili klapa Cambi, ženska klapa Folklornog ansambla Linđo, Vinko Brautović i Frane Perišin, na povijest kluba podsjećale su i fotografije koje su se izmjenjivale na zidu pored pozornice, od crno bijelih iz prvog desetljeća do onih nasvježijih s licima nada i mlađih kadeta kluba. Slavljenik se, ističući svoje uspjehe i čestitavši zlatnima iz Londona, trenutkom tišine i zatim pljeskom prisjetio Iva Ivaniša.
Sedam je vaterpolista donosilo olimpijske medalje u Cavtat. Uz aktualne zlatnike Paula Obradovića, Miha Boškovića i Sandra Sukna te trenera Elvisa Fatovića, najsjajnije odličje je 1984. godine u Los Angelesu osvojio Goran Sukno, dok su srebra zaslužili vratari Luko Vezilić 1980. u Moskvi i Maro Balić 1996. u Atlanti.
U Vaterpolskom klubu Cavtat, koji ove godine obilježava četrdesetu obljetnicu postojanja i devet desetljeća igranja vaterpola u tom mjestu, s ponosom ističu ovaj podatak. Taj drugoligaš, koji je cijenjen zbog rada s mlađim uzrastima i koji s razlogom nosi epitet „rasadnika Juga”, registriran je 1972. godine, nakon dugogodišnjih susreta čilipskih i cavtatskih vaterpolista, uz koje je u vrijeme osnutka bilo i nekoliko Dubrovčana.
Prvi nastup Cavtaćani su imali na prvenstvu Hrvatske 1972. godine održanom u Betini na Murteru. U prvoj utakmici protiv Vele Luke kao prvi strijelac upisao se Dobroslav Zanini. Od tada su igrači potekli u ovom klubu redovito sudjelovali u najvećim uspjesima Juga i reprezentacije.
Vaterpolo se u Cavtatu počeo igrati dvadesetih godina prošlog stoljeća. Na klupskim web stranicama navodi se kako je prva vaterpolska lopta stigla iz Njemačke, a redovito ih je u Cavtat donosio operni pjevač Tino Pattiera.