ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA: Riznica etnološkog blaga

tradicionalna konavoska ženska i muška nošnja te nakit od kojega zastaje dah i danas vjerodostojno pričaju priču o životu u Konavlima nekad.

Među izlošcima su i oni po kojima su Konavle nadaleko poznate – konavoski vez zapravo je osnovni dekorativni element ženske nošnje. Osim po uzorku jedinstven je i zbog svilenog konca kojim se veze od davnina. Svileni konac dobivao se od dudova svilca. Gusjenice koje su obitavale u stablima duda uzgajale su se u svakoj konavoskoj kući. Postupak izvlačenja svilenih niti, tkanja i izrade nošnji vjerodostojno je očuvan u Zavičajnom muzeju Konavala, koji je osim turistima, zanimljiv i brojnim uglednicima, o čijim posjetima svjedoči muzejska knjiga dojmova.

zmkonavled

Predsjednici država, veleposlanici, ministri, crkveni velikodostojnici, svi oni Zavičajni muzej Konavala napustili su oduševljeni, vjerojatno kao i gotovo 8 tisuća posjetitelja koji su ga obišli od početka godine do polovice kolovoza.
Kao dio stalnog postava izložena je kompletna impresivna zbirka vezenina Vezilačke udruge Jelke Miš, učiteljice koja je život posvetila skupljanju vezova i podučavanje vezenja.
Današnji muzej osnovan još 1974. godine kao Zavičajna kuća Konavala koja je izgledom podsjećala na tipičnu konavosku kuću s kraja 19. stoljeća plijeneći pozornost turista, spaljena je u agresiji na Konavle u listopadu 1991. godine. Dio eksponata skriven u prostor podzemne cisterne u zgradi Muzeja ipak nije završio u susjednoj državi. Naime, jedan zapovjednik ondašnje JNA naložio je da se pronađeno muzejsko blago preveze u Cavtat gdje je pohranjeno dočekalo oslobođenje Konavala.

zmkonavleb

Nakon ratnih strahota 1995. godine u sklopu pilot projekta obnove Konavala započela je i obnova zgrade Zavičajnog muzeja koja je trajala do 1999. godine. Muzej je ponovno otvoren 2007. godine.
Sanacija prizemnih muzejskih prostora od vlage, adekvatna rasvjeta i adaptacija prostora tarace iza muzeja u zatvorenom izložbenom prostoru, samo su neki od planova koje vodstvo Zavičajnog muzeja Konavala želi realizirati u narednom razdoblju, a sve s ciljem unapređenja sadržaja i prostora koji se često koriste za organiziranje raznih predavanja, koncerata, izložbi.

zmkonavlea

zmkonavlec