Konavoski stećci bit će na UNESCO-voj listi

djelatnici, predstavnici kulturnih institucija i predstavnici lokalnih samouprava iz četiri države regije.
Odabirom ovog projekta za financiranje u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna, Europska unija prepoznala je inicijativu zaštite i promocije baštine stećaka kao jedinstvenu u ovom dijelu Europe, a što je ujedno i jedan od UNESCO-ovih prioriteta za listu zaštićenih kulturnih dobara.
Predstavnik „UNESCO regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi” Siniša Šešum predstavio je projekt nominacije stećaka na svjetsku listu baštine UNESCO-a. Hrvatska je za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta – Cista Velika u općini Cista Provo te lokalitet Dubravka – sv. Barbara u općini Konavle.
Na tim lokalitetima nalazi se 174 stećka, a zastupljena su tri tipa stećaka – ploče, sanduci i sljemenjaci, od pet osnovnih tipova među kojima su još križina i stub. Cijeli proces kandidiranja i upisa stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a traje dvije do tri godine, a trebalo bi biti završen do kraja 2014.
Ivan Alduk iz Ministarstva kulture predstavio je Metodologiju izrade Strategije za očuvanje stećaka. Stećci i nekropole su dio kulturne baštine ovih prostora koja treba biti zaštićena i koja je do sada bila nepoznata u javnosti.
Prije samog sastanka sudionici su posjetili lokaciju Novakovo greblje u Čepikućama. Arheolog Domagoj Perkić iz Konzervatorskog odjela Dubrovnik pojasnio je kulturnu vrijednost ovog lokaliteta na kojem će se kroz projekt HER.CUL obavljati restauratorski i konzervatorski radovi te će se turistički valorizirati. U nastavku projekta obavljati će se daljnja arheološka istraživanja. Lokalitet Novakovo greblje poslužiti će kao primjer dobre prakse zaštite stećaka u Hrvatskoj.