UZ DAN OPĆINE KONAVLE: Predstavljena monografija „Tigrovi”

monografija pod nazivom Prva gardijska brigada  Hrvatske vojske “Tigrovi”. Priča o I. gardijskoj brigadi djelo je njezinih pripadnika, zapovjednika, svjedoka i sudionika Domovinskog rata, ali to je i priča o stvaranju Oružanih snaga Republike Hrvatske i nastanku moderne hrvatske države.
Govoreći o monografiji Tigrovi načelnik Općine Konavle Luka Korda kazao je kako knjigu, čije su stranice ispisane krvlju umjesto jednom treba čitati svaki dan.
– Ovu knjigu najviše treba čitati djeci da ona znaju tko je lio krv po našem kamenjaru. Da nije bilo vas možda bi Cavtatske mažoretke igrale večeras Šumadijsko kolo. – kazao je Korda obraćajući se pripadnicima Prve gardijske brigade Tigrovi, inače dobitnicima godišnje nagrade Općine Konavle.
Ustrojavanje 1. gardijske brigade „Tigrovi” započelo je u studenome 1990. u bazi Rakitje pokraj Zagreba kao postrojbe za posebne namjene MUP-a. U travnju 1991. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je odluku o osnivanju Zbora narodne garde. Bio je to početak osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tigrovi postaju prva brigada ZNG-a, koju je tada činilo šest bataljuna.
Krajem travnja 1992. godine Tigrovi slamaju neprijateljsku ofenzivu na južnom bojištu, a u operaciji s ostalim postrojbama oslobađaju Ston, Čepikuće, Slano, Trsteno, Zaton, Osojnik, te deblokiraju Dubrovnik. U noći s 20. na 21. listopada 1992. godine Tigrovi izvode pomorski desant na Cavtat i oslobađaju krajnji jug zemlje.
Pripadnici Tigrova sudjelovali su u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. U ratnim akcijama poginulo je 365 pripadnika Tigrova, tisuću i 711 ih je ranjeno, 201 pripadnik prošao je torture logora, a njih 11 još uvijek se vode kao nestali. Tijekom operacija na južnom bojištu poginulo je 77 pripadnika Tigrova, 502 su ranjena, a jedan se vodi kao nestali. Monografiju Tigrovi u prepunom Domu kulture uz njezina koautora doktora Jakšu Raguža s Hrvatskog instituta za povijest, predstavili su bivši zapovjednici te postrojbe general zbora Josip Lucić i brigadni general Tomo Medved te brigadir Eduard Butijer.

{gallery}monografija{/gallery}