Mihu Miletiću i Sadu Bečiću Nagrade za izniman doprinos u razvoju sporta u Općini Konavle

Pljesak je potrajao svaki put kad je netko primio nagradu, ali kad su dodjeljene na svečanost Zajednice sportova Općine Konevle u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima dvije Nagrade za izniman doprinos u razvoju sporta u Općini Konavle tada je pljesak trajao i trajao, a dobili su ih osnivač, predsjednik i trener Judo kluba Konavle Cavtat Fetah Sado Bečić te dugogodišnji prvi čovjek Nogometnog kluba Croatia iz Gabrila Miho Miletić.

Bečić je 1995. godine počeo s radom u Konavlima. Prvo je vodio judo sekciju Osnovne škole Cavtat, zatim je 1998. godine osnovao Judo klub Konavle Cavtat, a nakon toga i Judo klub Prevlaka. Organizirao je prvo sportsko natjecanje na oslobođenoj Prevlaci, međunarodni judo turnir, zatim brojne međunarodne turnire u Cavtatu. Pamte se posebno oni čija je završnica bila na cavtatskoj rivi, pod vedrim nebom.

– Rezultatski – osvojili smo oko 3100 medalja u ovih dvadeset i nešto godina na svim natjecanjima. Posebno sjaje one s državnih prvenstava, a i njih je bilo puno, baš puno – rekao je Bečić, bivši judaš, judo sudac te trener, koji je nositelj crnog pojasa 5. DAN.

Miletić je 1988. godine preuzeo vođenje Nogometnog kluba Croatija. Iako je prošle godine, nakon 30 godina, prepustio mlađima čelnu poziciju kluba, i dalje je tu, vuče i poteže od jutra do mraka, kao što je to radio od prvog dana. Dvije godine nakon preuzimanja mjesta predsjednika okupio je mlađe. Do tada je Croatija imala samo prvu momčad. Jedan je od osnivača Nogometne akademije Konavle. Njegovo veliko djelo je izgranja nogometnog igrališta, tribina te klupskih prostorija u Gabrilima. Rezultatski – nekoliko puta se slavio u Gabrilima, na igralištu ‘Sveti Martin’, naslov prvaka Prve županijske lige. Slavio se i ove, 2019. godine.

– Gospar Miho Miletić, koji je otac četvero djece, često se zna našaliti da je Croatija njegovo peto dijele, koje mu je potrošilo najviše novaca – istaknuo Jure Magud, voditelj svečanosti.

Bečiću i Miletiću najveća priznanja Zajednice sportova Općine Konavle uručio je Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

Nagrađena je i Dora Obradović, članica Judo kluba Konavle Cavtat, koja ja izabrana za najuspješniju sportašicu Općine Konavala u 2019. godini. Obradović je državna prvakinja u uzrastu do 14 godina u kategoriji do 32 kilograma. Naslov prvaka osvojila je na prvenstvu održanom u Splitu.

Zajednica sportova Općine Konavle nagradila je i najuspješnije trenere. Laureati su Matko Klarić, trener Judo kluba Konavle Cavtat, te Frane Lojić, trener nogometaša Croatije iz Gabrila, koja je proglašena za najbolju momčad u seniorskom uzrastu, dok je nagradu za najuspješniju momčad u kategoriji mlađih uzrasta ponijela Nogometna akademija Konavle, dok je Judo klub Konavle Cavtat ponio nagradu za najuspješniju ekipu u kategoriji individualnog sporta. Pod vodstvom Klarića judoke Konavle Cavtata osvojile su pet medalja na državnim prvenstvima, zlato, srebro i tri bronce, Lojić je seniorsku momčad Croatije odveo do naslova prvaka Prve županijske nogometne lige, kao i dječake do 12 godina Nogometne akademije Konavle čije su dvije momčadi slavile u Županijskoj ligi. Prva je bila i kategorija do 14 godina predvođena trenerom Zlatkom Ragužom. Ove sezone se dvije momčadi Nogometne akademije Konavle natječu u Drugoj ligi Nogometnog središta Split. Mlađi uzrasti Judo kluba Konavle Cavtat su u 2019. nastupili na 15 natjecanja, osvojili su 158 medalja od čega devet na državnim natjecanjima. Šest puta je klub bio među tri najuspješnija na natjecanju.

Svečanost u Čilipima počela je dodjelom Zahvalnice Zajednice sportova Općine Konavle za potporu razvoja sporta u Konavlima, a dobili su je Zračna luka Dubrovnik d.o.o. u ime koje je Zahvalnicu preuzeo direktor Frano Luetić te tvrtka Strabag.
‘Bravo za Zajednicu sportova Općine Konavle’
Svim nagrađenima je čestitao načelnik Općine Konavle Božo Lasić, koji je pohvalio rad Zajednice sportova Općine Konavle. Nagrade ovogodišnjim laureatima dodjelili su i Đino Kralj, predsjednik Zajednice športova Općine Konavle, oba dopredsjednika, Luko Šubašić i Pero Kapetanić te Ivo Radonić, donačelnik Općine Konavle.

Na početku svečanosti u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima dobrodošlicu svima poželjela je Antonija Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala. Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Sveti Petar u Šumi (Istarska županija) Mario Bratulić, koji je ujedno dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza.

Nastupio je tamburaški sastav Kulturno umjetničkog društva Čilipi.

Tekst i Foto: Dubrovački vjesnik