Načelnik Lasić primio vezilje, čuvarice konavoskog veza: ”Zadužile ste nas vašim radom i ljubavi prema baštini”

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić primio je u četvrtak u Cavtatu vezilje koje su nedavno na izložbi “Konavoski kaleidoskop” u Zavičajnom muzeju u Čilipima predstavile svoje kompozicije konavoskoga veza, rađene od 2015. do 2022. godine u sklopu radionice konavoskoga veza s ciljem održanja umijeća njegove izrade.

Radionice i izložba su upriličeni pod organizacijom Muzeja i galerija Konavala, a na današnjem primanju bila je i ravnateljica MiGK Antonija Rusković Radonić.

Načelnik Lasić nije krio svoje oduševljenje te je i ovom prilikom naglasio kako je nevjerojatno ponosan na sve vezilje i djelatnike MiGK koji su realizirali izložbu ovih remek djela.

”Ova izložba je zaista nešto posebno i drugačije i nešto što svatko u Konavlima, ali i puno šire mora vidjeti. Preporučam je zaista svima jer u prvi red stavlja našu nematerijalnu kulturnu baštinu. Taj rad, trud i ljubav prema baštini je nešto čime ste nas zadužile”, rekao je načelnik Lasić.

Ravnateljica MiGK Rusković Radonić ovom je prilikom također izrazila zadovoljstvo izložbom, naročito jer predstavlja sedmogodišnji proces i trud naših ljudi za naše ljude, odnosno našu baštinu.

Rusković Radonić je ovom prilikom istaknula i kako smatra da bi se na nacionalnoj razini trebala promijeniti legislativa i ukinuti plaćanje PDV-a na ovakve vrste rukotvorina, a s čime se načelnik Lasić u potpunosti složio.

Konavoski vez zaštićen je 2015. godine kao kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, što mu je dalo jedan novi uzlet nakon dugogodišnjeg korištenja u pojednostavljenom korištenju. Nakon 2015. godine napravljen je katalog uzoraka konavoskoga veza koji je izdan kao knjiga Početnica konavoskoga veza – Za dva pro dva koji danas omogućuje veziljama kreiranje ovakvih djela. Osim kompozicija, na izložbi su prikazana dva primjerka konavoskoga veza na kojima se pokušalo dočarati koliko treba vremena za izradu iste. Izložena je jedna replika poprsnice iz 19. stoljeća koja je radila Kate Miljanović 2019. godine i koja je izbrojala 67 000 zabodaka za vrijeme izrade. Na drugom primjerku gospođa Luce Perić je vezući svoj primjerak skadarice brojala dužinu konca i vrijeme koje je bilo potrebno te je do kraja izrade izbrojala 190 sati i 1 335 metara konca.

Ovakvim izložbama demonstrira se dostojanstvenost održanja zaštićenog umijeća, dodana vrijednost koju nositeljice umijeća nose i održavaju u skladu s vremenom u kojem žive: Azra Bošković, Helena Šugar Radonić, Marija Radonić Urlović, Luce Kojan, Lenka Bratoš, Anita Radović, Katarina Radović, Maja Radonić, Meri Drobac i Stela Jakir. Ovom izložbom Muzeji i galerije Konavala obilježili su 100. obljetnicu osnivanja Vezilačke udruge Cavtat koju je davne 1922. godine osnovala učiteljica Jelka Miš, u čijem duhu nastaju i današnje kompozicije.