Dr.sc. Julije Domac: Konavle prve u iskorištavanju obnovljivih izvora energije

koja je s uspjehom provela projekt obnovljivih izvora energije, konkretno solarnih kolektora za građane, govori ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr.sc.Julije Domac ususret konferenciji o održivom razvoju i financiranju obnovljivih izvora energije u Hotelu Croatia od 19. do 22. listopada koju spomenuta agencija organizira.

-U općini Konavle financirano je 70 kućanstava u sklopu projekta ugradnje solarnih kolektora što znači da je natječaj uspio u stopostotnom iznosu i da su sva predviđena sredstva i utrošena. Konavljani tako danas ugrađuju solarne kolektore koji su sufinancirani od strane Općine Konavle i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 15 750 kuna po kućanstvu. – kaže dr.sc. Julije Domac napominjući kako su takve projekte do sada provodile samo najrazvijenije županije, a prije Konavala posebno bez županije niti jedan grad ili općina.
-Konavle su prve u tome, a svi ostali krenuli su kasnije sljedeći primjer iz Konavala. Prednost građana je da uz spomenute subvencije ulaganje isplate za svega par godina i za budućnost im ostaje gotovo besplatna energija koju koriste za grijanje vode ili grijanje prostora, ovisno o izvedbi čime se eliminira upotreba skupih fosilnih goriva, a i štiti se okoliš. Konavle provode i modernizaciju javne rasvjete uz sustav obnovljivih izvora energije koji će se primijeniti i na projektu dječjeg vrtića na Grudi, a zajednički radimo i na projektu istraživanja energetskog iskorištavanja komina masline. – kazao je ravnatelj Regea-e dr.sc.Julije Domac
Inače, energetska konferencija „Sustainable energy finance and investments” u Hotelu Croatia bit će, tvrdi dr.sc.Domac najjača energetska konferencija ikad održana u Hravtskoj s gotovo 300 sudionika, a s obzirom da je naglasak konferencije na financiranju projekata obnovljivih izvora energije u Konavle će doći predstavnici svih važnih financijskih institucija u Hrvatskoj i Europskoj uniji od privatnih banaka, do predstavnika Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvitak.
-Ideja konferencije je dati novo svjetlo na mogućnost financiranja energetskih projekata. – zaključio je dr.sc. Julije Domac.