Svečanom sjednicom na Grudi završena proslava Dana Općine Konavle

Općinskoga vijeća u sportskoj dvorani na Grudi.  S govornice je, obraćajući se nazočnima, načelnik  Općine Konavle Luka Korda podsjetio na 1991. godinu kada je u napadu na Konavle opljačkano i spaljeno 75 posto kuća iz kojih su žitelji Konavala protjerani.

-Stručnjaci znaju reći kako iz vulkanskog pepela najljepše cvijeće cvjeta, tako su se iz pepela dignule i Konavle, a oni koji su nas napadali, palili i pljačkali ostali su u svom jadu i čađi. – naglasio je Korda.
O projektima koji su u proteklih 18 godina realizirani na području Općine nije htio govoriti, ipak, istaknuo je, tko želi vidjeti što je u Konavlima napravljeno i tko je dobronamjeran on to vidi.
-Tko ne vidi neka ne ide kroz Konavle jer će udarit glavom u ono što smo obnovili. – rekao je načelnik Korda
-Ne smijemo zaboravit one koji su pošli s puškom u ruci i nikada se više nisu vratili. – kazao je na kraju Korda najavivši i nove projekte poput dječjih vrtića i doma za starije i nemoćne osobe.
Ipak najvažniji među njima jest projekt koji bi vodu doveo u Konavoska Brda, a čija realizacija, najavio je Korda, počinje već 1. studenoga.
O Konavlima tijekom Domovinskog rata govorio je i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.
-Doći će do pomirbe, ali samo one na temelju istine i to brzinom i tempom koji diktiraju žrtve. Žalosti da dva predsjednika trče ispričavati se Boegradu misleći da pospješuju pomirbu. – rekao je župan Dobroslavić koji nije ostao dužan ni Terezi Kesoviji:
-Tragikomično je da se naša sugrađanka ispričava Crnogorcima zato što su joj spalili kuću.
-Kako vas pozdraviti s drage Konavoke i Konavljani, a pri tom ne zvučati kao Tereza Kesovija. – nadovezala se na župana Dobroslavića saborska zastupnica Dubravka Šuica poručivši Konavljanima kako će se radovi na dijelu autoceste od Ploča do Dubrovnika, unatoč medijskim nagađanjima, nastaviti trasom zacrtanom u Županijskom prostornom planu.

Na Dan Općine zaslužnim pojedincima dodijeljena su općinska priznanja. Za počasnog građanina Općine Konavle izabran je veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Bernd Fisher, a zbog njegova velikog doprinosa u promicanju interesa Konavala i njihovoj turističkoj promociji u Njemačkoj. Nagrada Općine Konavle za životno djelo te za izniman doprinos obnovi Konavala nakon Domovinskog rata dodijeljena je bivšem predsjedniku Vlade RH od 1993. do 1996. godine Nikici Valentiću. Godišnja Općinska nagrada za veliku pomoć Konavlima u realizaciji brojnih projekata dodijeljena je državnom tajniku u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlu Gjurašiću.
U ime laureata nazočnima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle obratio se nekadašnji predsjednik Vlade Nikica Valentić.
Podsjetivši kako je u opljačkane i spaljene Konavle doveo cijelu ondašnju Vladu, sve direktore javnih poduzeća i banaka, sve je političare, koji su već u izbornoj kampanji, pozvao na zajedništvo.
-Problemi Hrvatske nisu ni približno teški kao 1991. godine, ali su ozbiljni. Zajedno se borite za interese Hrvatske! Stvorite ono što je predsjednik Franjo Tuđman želio, modernu, suvremenu, europsku i bolju hrvatsku. – poručio je hrvatskim političarima nekadašnji predsjednik Vlade Nikica Valentić.


Dvorana na Grudi
Svečana sjednica na Grudi

Klapa
Nastup klape Oštro

Igrokaz
Igrokaz u sportskoj dvorani na Grudi

Mazoretke
Nastup cavtatskih mažoretki

Nikolina
Mlada Konavoka Nikolina