Otvoren konavoski Dom zdravlja

. Presijecanjem vrpce otvorila ga je doktorica Marija Radonić, šefica Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik. Za liječnike ovaj objekt možda i nije velika stvar, ali za nas svakako jest jer smo njegovim otvaranjem omogućili žiteljima Konavala puno bolju zdravstvenu ponudu i medicinsku skrb, kazao je uvodno načelnik Općine Konavle Luka Korda. Potom je u njegovom stilu dodao kako se nikada u Konavlima na jednome mjestu nije okupio tako veliki broj liječnika, što će povijest svakako zapisati.

dzdrav

– Cilj nam je bio Konavljanima omogućiti što bolju zdravstvenu zaštitu da ne moraju ići daleko i pri tom trošiti novce. Ambulantu smo proširili i nabavili medicinske uređaje poput ultrazvuka, tako da ovaj objekt mi sad zovemo „konavoski Dom zdravlja”. Imamo pedijatriju, fizikalnu terapiju tu su i dvije doktorice opće prakse. Zahvaljujući Zračnoj luci imamo i hitnu medicinsku pomoć. U Cavtatu utorkom i četvrtkom žitelji Konavla mogu vaditi krv u tamošnjem laboratoriju. Općina s 8 i pol tisuća stanovnika zaista ima zdravstvenu ponudu na zavidnoj razini. – kazao je Korda.
– U medicini postoje zaraze koje se mogu smatrati ozbiljnim bolestima, ali postoji i zaraza odnosno ljubav prema Konavlima koju su na mene prenijele doktorica Marija Radonić i doktorica Katica Radić i otkad sam njih upoznao dodatno sam zavolio Konavle i stekao brojne prijatelju. – kazao je doktor Antun Car.
Budući da će ovaj poznati dubrovački kardiolog i u konavoskom Domu zdravlja liječiti pacijente, istaknuo je kako se u njemu nalaze tri važna uređaja, EKG, ergometrija i ultrazvuk srca, kao jedan od najvažnijih aparata koji ne sadrži samo sondu za srce, već se može koristiti i za ultrazvuk trbuha i drugih dijelova organizma.
Unutarnje i vanjsko uređenje konavoskog Doma zdravlja stajalo je 1,7 milijuna kuna.
– Na dosta smo adresa tražili da nas se pomogne u realizaciji ovoga projekta. Malo smo odgovora dobili, ali među onima koji su nam se javili i pomogli nam svakako je Zračna luka Dubrovnik s 200 tisuća kuna te Ministarstvo regionalnog razvoja koje je za ovaj projekt izdvojilo 150 tisuća kuna. – kazao je prilikom otvorenja konavoskog Doma zdravlja načelnik Općine Luka Korda.

domzdravlja4