Solarna energija: Mato Pendo Izbacio četiri bojlera iz kuće

Realizaciji ovog projekta prethodio je javni natječaj koji je Općina raspisala u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost, a na koji se prijavilo 70 konavoskih kućanstva. Mato Pendo iz Močića kolektore je ugradio prije mjesec i pol dana. Račun od struje tek mu treba stići, a Pendo se već nada kako će on biti znatno manji nakon što je ugradio sunčeve kolektore.

– Četiri bojlera sam izbacio iz kuće nakon što sam stavio kolektore. Evo vidite, struja je na nuli, ne upotrebljavam je. Desetorica ljudi mogu se na večer okupat s vodom koja se tijekom dana zagrije, a toliko nas nema u kući. Temperatura se već jutros popela na 33 stupnja, a tijekom dana popet će se na 50 stupnjeva. Do večeras će toplina bit od 32 do 35 stupnjeva, a danas je ipak prohladno. – ističe Mato Pendo opisujuću kako kolektori funkcioniraju.
Mato Pendo dodaje kako kolektorske cijevi reagiraju na najmanji izvor svjetlost:
– I kad je najoblačniji dan temperatura se popne na 38 stupnjeva Celzija. Ljeti će se cijevi zagrijavati još jače. – smatra Pendo.
Ugradnja kolektora u obiteljskom domu Mata Penda stajala je 34 tisuće kuna. Općina Konavle sufinacirala ga je s 15 i pol tisuća kuna. Po broju sunčevih kolektora Konavle su prva općina u Hrvatskoj. Sa 70 kolektora koji će uskoro biti postavljeni na kućanstvima koje su se prijavile na natječaj, Konavle prednjače i pred gradom Zagrebom u kojemu se na natječaj prijavilo tek 60 kućanstva. Ostatku Županije dubrovačko – neretvanskoj dodijeljeno je tek 15 kolektora.
Projekt koji ima za cilj ugradnjom sunčevih kolektora smanjiti potrošnju električne energije za pripremu potrošnje tople vode i grijanja na području Općine Konavle vrijedan je 2,6 milijuna kuna.

kolektori