Matica hrvatska: Zapisi dr. Radonić iz Indije

Predavanje je upriličeno u povodu 1040. feste svetoga Vlaha. Šefica Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik dr. Marija Radonić iznijela je svoje dojmove o posjetu Goi i malom mjestu Gandaulima u Indiji u kojemu i danas stoji crkva svetoga Vlaha podignuta u 16. stoljeću.
Inače, doktorica Marija Radonić još je početkom veljače 2008. godine pokrenula inicijativu prikupljanja sredstava za obnavljanje te parčeve crkve iz 16. stoljeća.
Do svega je došlo nakon posjete dr. Radonić Indiji u sklopu Plivinog stručnog skupa. Tijekom svog poslovnog putovanja ona je željela posjetiti crkvu Sao Braz koju su u 16.st. tamo sagradili Dubrovčani i posvetili je svetome Vlahu. Dr.Radonić ispričala je tijek svoje potrage za crkvom jer ni lokalni vodiči nisi joj odmah mogli pomoći. Nakon što je uspjela pronaći u naselju Gandaulimi vidjela je da je crkva u vrlo lošem stanju, no i da se svakodnevno služe mise za malobrojne mještane koje žive u popriličnom siromaštvu. Tom prilikom dr.Radonić mjesnom svećeniku je uručila skromnu donaciju za obnovu koja se prikupila na završnoj večeri Plivinog skupa, a kasnije su uslijedile i druge donacije.
Inače, žitelji Gandaulima slave 3. veljače svetoga Vlaha ili kako oni kažu Sao Braza i također imaju procesiju u kojoj nose njegov kip.

maticapredavanje