U Cavtatu niti se sječe niti se riva betonira

u kojem piše kako od 13.travnja 2012. dobiva „uznemirene dojave mještana Cavtata” o namjeri sječe „stoljetnog bor na rivi u Cavtatu te dva 70 godišnja zdrava brijesta i dvije 100 ljetne palme”.

„Cavtaćani su nam preko našeg e-maila poslali i fotografije stabala koje namjeravate uskoro posjeći na mjestu ex restorana „Obala!”, piše u dopisu Općini Konavle Jadranka Šimunović koja se piše kako se Cavtaćani pitaju „zar će nam cijela riva biti bez stabala” pa još kaže „pogledajte samo kako izgleda onaj prostor ispred crkve Sv. Nikole gdje su lani posječena dva zdrava bora, posađeni su čempresi koji su sada polusuhi”.
Nadalje Jadranka Šimunović piše kako „dijeli zabrinutost mještana Cavtata” koji joj se, tvrdi, „često javljaju na Zeleni telefon- Eko-Fon i prigovaraju kako se i Cavtat i njegova riva sve više betonira, sječe vrijedno zelenilo (prisjetimo se i sječe mediteranskih stabala kod plaže Kamen mali, u uvali Tiha, zatim poviše Albatrosa, oko Hotela Croatia).
No, s druge strane koju Jadranka Šimunović nije poslušala niti se informirala, pročelnik konavoskih komunalaca Božo Lasić govori kako sve što je napisano u tzv. „eko apelu” jednostavno nije istina.
– Cijenimo rad gospođe Jadranke Šimunović i njenu brigu za prirodu, ali kao i obično ona nije čak ni zazvala provjeriti u Općinu je li istina to što je čula u navodnim pozivima iz Cavtata. Prema tome nitko neće posjeći brijestove niti palme. Bit će uklonjen jedan bor koji je u lošem stanju i za što imamo dozvolu krajobraznog arhitekta i konzervatora. – kaže Boćo Lasić i napominje da su i ostatku tzv. eko apela iznese neistine:
– Ispred crkve sv. Nikole nikad u povijesti nisu postojala dva bora pa se nema što ni posjeći, pa nisam siguran da su Cavtaćani zvali na eko fon, a ako gospođa Šimunović misli na bor ispred crkve gospe od Snijega onda dobro zna da je uklonjen nakon što je oštećen u nevremenu, a na njegovu mjestu je posađen čempres. Nadalje, nikakva riva u cavtatu se ne betonira niti će se betonirat niti nam to pada na pamet. – kazao je Lasić.
O ostalim navodima Jadranke Šimunović Lasić je rekao kako je mediteransko bilje oko plaže Kamen mali posjekao vlasnik zemljišta i posadio masline, te da poviše hotela Albatros ništa nije posjećeno, a što se tiče sječe iznad hotela Croatia riječ je o redovitom održavanju raslinja koje se u namjeri zaštite od požara čisti svake godine.
– Stoga gospođi Jadranki Šimunović preporučam da prošeta do Konavala i Cavtata prije nego što napiše ovakve eko apele koje ni u čemu ne odgovaraju istini. – zaključio je pročelnik za komunalne poslove Općine Konavle Božo Lasić.