Libertas zbog lošeg poslovanja traži povećanje subvencija

koje Cavtat povezuju s Dubom, Vodovađom i Vitaljinom. Prema Deranjinu izračunu Općina Konavle Libertasu za neisplaćene subvencije za 2011. godinu duguje 1,4 milijuna kuna.

Izgleda da je financijsko izvješće Libertasa za 2011. godinu iznimno loše jer Deranja u dopisu Konavljanima navodi kako temeljem izuzetno pooštrenih zakonskih propisa te direktne osobne odgovornosti Uprave i Nadzornog odbora za loše rezultate poslovanja, Libertas više nije u mogućnosti gomilati gubitke na navedenim linijama.
“Vaša uplaćena subvencija za prva tri mjeseca 2012. godine, samovoljno je od strane Općine smanjena i ne isplaćuje se u potrebnom iznosu pa umjesto da plaćate 267 tisuća kuna, vi plaćate 152 tisuće, temeljem čega ste dodatno povećali dug prema društvu, navodi Deranja u dopisu Konavljanima.
Stvarni razlog prijepora oko iznosa subvencija između Općine Konavle i Libertasa zapravo je Općina Župa dubrovačka, koja, a što proizlazi iz Deranjina dopisa, ne želi povećati iznos svojih subvencija.
“Svi naši pokušaji da s Općinom Župa dubrovačka postignemo dogovor, gdje ste na nekim razgovorima i vi osobno sudjelovali, nisu dali rezultata. Zamjenik načelnika Općine Župa dubrovačka Mirko Maslać na sastanku 25. travnja u prostorijama Libertasa definitivno izjasnio se da ni po kojoj osnovi i ni po koju cijenu Župa dubrovačka ne želi povećati svoju subvenciju, kako bi se smanjila potrebna subvencija Općine Konavle”, navodi Deranja u dopisu koji je uputio u Konavle.
Kako veliki broj Župljana za prijevoz koristi upravo linije koje prometuju za Konavle, iz Općine od Libertasa traže da se prihod od pretplatnih karata Župe dubrovačke evidentira u prihod Županijskih linija koje prometuju za Konavle. Riječ je o prihodu koji je u 2011. iznosio 1,4 milijuna kuna.
Konavljani su mišljenja kako bi racionalizacijom voznog reda, povećanjem cijene karata i realnim evidentiranjem prihoda iz pretplatnih karata s područja Župe dubrovačke,subvencija Općine Konavle bila dostatna za rentabilno poslovanje Libertasa na području njihove Općine.
Osim što su Deranju Konavljani upozorili kako ne može 1. svibnja ukinuti linije iz Cavtata prema Vodovađi, Vitaljini i Dubi bez da, sukladno Ugovoru tri mjeseca ranije ne najavi njihovo ukidanje, od direktora Libertasa traže da prihod iz Župe evidentira Konavlima ili da uvede zabranu korištenja pretplatnih karata na linijama koje prometuju za Konavle.