Legenda o Cavtislavi na taraci vile Banac

Cavtislava je i naziv slikovnice, autorica Tajane Martić i Anke Jelić Kovačić, koja je predstavljena u jedinstvenom ambijentu vile Banac.

 

Slikovnica Cavtislava nastala je iz istoimenog igrokaza učenika 8. razreda Osnovne škole Cavtat. Legenda kaže kako je Cavtislava imala dosta prosaca, Kralj Kodrun ruku svoje kćeri odlučio je dati onome koji u najkraćem roku napravi jednu od četiri stvari. Trebao je sagraditi vanjsku utvrdu oko Cavtata, veliki hram u Cavtatu, izgraditi vodovod ili dovesti brod pun svile. Najbrži među proscima bio je konavoski vlastelin Vrsanin koji je doveo u Cavtat brod sa svilom.
Prilikom otvaranja vodovoda Cavtislava se trebala prva napiti vode. No, umjesto da iz vodovoda potekne voda, prelijepoj je djevojci ravno u skute iskočio gušter. Cavtislavu je od straha izdalo srce te je na mjestu preminula. U vodovod je guštera stavio netko od ljubomornih prosaca, kojemu je promakla ruka nesretne djevojke.
Slikovnicu Cavtislava publici okupljenoj na taraci vile Banac predstavile su Kate Kukuljica, Ivana Burđelez i Antonia Rusković Radonić. Važnost slikovnice prepoznali su Dubrovačko-neretvanske županija i Turistička zajednica Općine Konavle. Uz klapu Oštro u prigodnom programu nastupile su učenice Osnovne škole Cavtat izvevši igrokaz, nazvan, a kako drukčije nego Cavtislava.