Na gumnu zla: Sve mora izaći na svjetlo

u prepunom klaustru Franjevačkog samostana u Cavtatu.

Knjigu koja na poseban i dojmljiv način opisuje iskustvo nevina čovjeka na Golom otoku predstavili su predsjednica Matice hrvatske – ogranka Dubrovnik Ivana Burđelez i fra Jakov Rafael Romić.
Fra Jakov Rafael Romić istaknuo je kako knjigu svakako valja pročitati jer se o tematici Golog otoka sustavno šutilo i šuti.
– Goli otok je bio dokaz sustavnog staljinističkog načina vladanja, gušenja svih sloboda. Ovu knjigu Zlovečera je napisao prije 30 godina, dok je boravio kod mene, i bojao se potpisati svojim imenom kad je taj tekst izlazio u čikaškoj Danici kao podlistak, što će biti s fratrima u Domovini ako tu knjigu objavi. – kazao je fra Romić, spomenuvši kako je fra Zlovečera osnivao hrvatske misije u Argentini i Južnoafričkoj republici, a u Hrvatsku se vratio 1994. godine.
– Goli otok je bio udarac na slobodu. A ova knjiga poručuje kako sve mora izaći na svjetlo, sve nepravde koje su počinjene, inače ništa nema smisla i sve će vriti u podsvijesti. A drugo, jednako važno, što poručuje fra Zlovečera jest da moramo oprostiti i biti iskreni, bez mržnje. – istaknuo je fra Romić.
Predsjednica dubrovačke Matice Ivana Burđelez kazala je kako se o Golom otoku i drugim komunističkim stratištima i logorima šutjelo više od 40 godina.
– Nažalost, ni dan danas u hrvatskim udžbenicima povijesti nema o njima gotovo ni slova. Upravo zato je ova knjiga izuzetno vrijedan dokument vremena za koje smo mislili da se više nikada neće ponoviti, a nažalost jest početkom devedesetih. Knjiga nije samo dokument, već i roman dubokog emotivnog naboja čija radnja se kreće od kafkijanskog apsurda optužbe i hapšenja, do unutrašnjeg dijaloga s temama smrti, želje za slobodom i konačnog izbavljenja. – kazala je Burđelez.
Na promociji je pročitana i poruka Andrije Vučemila iz Riječkog nakladnog zavoda, koji je robovao sa Zlovečerom.
– Njegova vjera i opredjeljenje bili su mi znak u vremenu i prostoru da ima nade, da se ne smije posumnjati u svoje ideale i ako ostaneš uspravan, pobijedit ćeš, makar u tom vremenu u prostoru to i nije izgledalo moguće. Baldo je bio svjetiljka koju nikakvo zlo nije moglo ugasiti. – napisao je u svojoj poruci Vučemil.
Fra Marijan Baldo Zlovečera i sam je nazočio promociji svoje knjige, te se, iako bolestan, obratio nazočnima:
– Jedino mogu reći, Hvala. Ne sjećam se da je ovako nešto ikad organizirano u klaustru. – kazao je Zlovečera.
Promociju ove vrijedne knjige svojim nastupom su obogatili gitaristi Maroje Brčić i Tomislav Žerovnik, flautistica Đive Kušelj i ženska klapa Skontradura.