DUBROVNIKPRESS.HR – Načelnik Korda o katancu na šahtu: Ovo je međudržavni incident!

. Na glavni vodovodni šaht kojim se preko Konavala Herceg Novi napaja vodom netko je stavio katance. Konavljani sumnjaju kako je katance, koji nisu njihovi, postavio netko iz susjedne Crne Gore, odnosno iz Vodovoda Herceg Novog, pa su ovaj nesvakidašnji događaj prijavili policiji.
Direktor Komunalnog poduzeća Konavle Marko Glavić ostao je zatečen kada su mu djelatnici javili što su zatekli na terenu.
– Mi smo odmah pozvali policiju. Ti katanci koje je netko stavio na šahtu nisu naši pa smo ih mi skinuli i stavili svoje. – ispričao je Glavić.
Načelnik Općine Konavle zbog ovog je incidenta spreman, protiv još uvijek nepoznatog počinitelja, podignuti kaznenu prijavu.
– Ovo je ozbiljan incident. Mislio sam da je vrijeme kada su Crnogorci dolazili na naše područje kao da je njihovo ostalo iza nas. Trebalo je prijeći granicu, ući na teritorij Republike Hrvatske i staviti katance na glavnu vodovodnu šahtu. To je čista povreda teritorija države Hrvatske, međudržavni incident. – ističe Korda.
Tko je i iz kojeg razloga postavio katance na vodovodni šaht i jesu li u ovaj događaj umiješani zaposlenici Vodovoda Herceg Novog, trebala bi utvrditi policija koja je započela istragu. Vrućine su tek počele, a Crnogorci se već suočavaju s nedostatkom vode. Tamošnji mediji javljaju kako su u mnogim područjima kao mjere opreza već uvedene redukcije vode dok je u Herceg Novom smanjen dotok vode.
Herceg Novi vodu dobija s Bilećkog jezera preko sustava Plat kojega Konavljani redovito čiste I održavaju tijekom svibnja I lipnja kada dolazi do obustave vode. Novljani strahuju kako bi u rujnu mogli ostati bez vode zbog remonta HE Dubrovnik. Na30. Rujna njezin dovodni tunel biti će potpuno ispražnjen.