Završio 6. Epidaurus festival

s pjevačicom i plesačkim parom koji će nas u mislima još dugo zaokupljati. Vrhunac profesionalnosti u umjetnicima čije biografije krase dvorane poput pariške Olimpije ili Royal Albert halla, a dali su cijele sebe u rijetko nama viđenom autentičnom duhu Brazila uz talijanski trio, Maurizio Di Fulvio.

Večer je započela uvodnim riječima koje su publici uputili dožupanica Marija Vučković koja je istaknula slogan Epidaurus festivala Living with Arts, „Živimo život s umjetnošću” i ukazala na veliku važnost ovakvih kreacija na svjetskoj razini te je zahvalila pijanistici Ivani Mariji Vidović na trudu kojeg ulaže u svojstvu umjetničke direktorice festivala da bi Konavle imale festival tako zavidne kvalitete.
Puno je toga danas na tržištu i na području kulture i umjetnosti, ali Epidaurus festival pokazao je umješnost da dovede svake godine program koji nadahnjuje, osvježi i u moru komercijalnoga izabere uistinu vrhunsku kvalitetu. I to je onaj najvažniji brand jednog festivala – njegova sveopća kvaliteta, ali ponajviše koji ga umjetnici pohode.
Publici se obratila i umjetnička direktorica festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović koja je opet naglasila važnost približavanja umjetnosti našoj stvarnosti.
Između ostalog istaknula je:
– U ovo doba našeg zemaljskog vremena kada borba između dobra i zla dira pravu kulminaciju, kultura predstavlja istinitu prisutnost čovjeka u beskrajnosti svemira. Ljudi često zaboravljaju ne samo da žive u svemiru, već da su doista njegov najvažniji, najvitalniji dio. Najvažniji zadatak umjetnosti i umjetnika upravo i jest, uočiti stvarnost, podići ju, izdignuti ju i vratiti joj njeno prvotno dostojanstvo. U Cavtatu je ovih dana boravilo mnogo umjetnika koji dolaze iz svih krajeva svijeta i govore različitim jezicima, no ipak se razumiju i druže, međusobno slušaju. – kazala je Vidović.
Direktor Turističke zajednice Općine Konavle, Frano Herendija naglasio je da je spoj turizma i kulture neophodan i da pozdravlja sve inicijative koje bogate Konavle u tom pogledu zahvalivši organizacijama festivala Epidaurus, Cavtatskom kulturnom ljetu kao i festivalu „Glazba i riječ” koji je upravo započeo.
Glavna gošća finalne večeri bila je braziljanka Rosalia de Souza iz Rio de Janeira sa svojim fantastičnim glasom prepunim dirljivog, nostalgičnog melosa, te ritma Sambe i Bossa nove koji nas je potpuno oduševio.
M.C.