Umro Fra Marijan Baldo Zlovečera

a dobio je dva imena: Baldo i Luka.

Sedmogodišnju pučku školu pohađao je u rodnom mjestu. Poslije toga išao je u franjevačko sjemenište, za vrijeme kojeg je klasičnu gimnaziju započeo u Splitu, a završio u Pazinu. Kao dvadesetogišnjak, pozvan je u vojsku, u Prizren (Kosovo), gdje je nakon odsluženog dvogodišnjeg roka, od vojnog suda u Nišu osuđen na pet godina robije, samo zato da ne bi nastavio započeti franjevački put. Kaznu je izvršavao od 1955. do 1956. u Nišu i Požarevcu, a poslije toga proboravio je četiri godine na zloglasnom Golom otoku.

Poslije izlaska iz zatvora obukao je franjevački habit 23. veljače 1961. na otočiću Košljunu, kada je i dobio redovničko ime fra Marijan. Teologiju je studirao u Samoboru, Zadru i Sieni (Italija). Svečane redovničke zavjete položio je 15. kolovoza 1965., a za svećenika je zaređen 5. prosinca 1965. u Dubrovniku. Mladu misu slavio je u Pridvorju 1. svibnja 1966.

Veliki dio svećeničkog života proveo je u Argentini kao dušobrižnik hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, kamo je otišao 1968., i gdje je ostao 16 godina. Tamo je radio i kao kateheta studenata, a uređivao je i hrvatske katoličke novine Naša ognjišta. U Buenos Airesu na Tejaru vodio je izgradnju prvog hrvatskog katoličkog centra, koji nosi ime „Sveti Nikola Tavelić”.

Poslije argentiskog razdoblja pripremao se godinu dana za put u Južnu Afriku, u Johannesburg, kamo je otišao 1985. Tu je u radu s našim iseljenicima proveo deset godina. Veoma je zaslužan da je u tom gradu izgrađena prva hrvatska crkva na afričkom kontinentu.

Fra Marijan se 1994. vratio u domovinu, gdje je na brigu uzeo dva drevna franjevačka samostana, jedan u Pridvorju a drugi u Cavtatu. Najprije se posebno posvetio obnovi samostana u Pridvorju, koji je bio posve devastiran i spaljen u domovinskom ratu. Za taj posao dobio je 2006. od Općinskog vijeća Konavala nagradu za životno djelo.

Fra Marijan je slikao, pisao pjesme i putopise. Njegova knjiga „Na gumnu zla”, u kojoj opisuje zatvorsko vrijeme na Golom otoku tiskana je 2012. Knjigu je napisao još pred tri desetljeća, ali je tada nije smio izdati.

Umro je u franjevačkom samostanu Cavtatu 2. rujna 2012.

Sv. misa zadušnica i sprovod bit će u srijedu 5. rujna u Franjevačkoj crkvi u Pridvorju s početkom u 16 sati.

Osmrtnica