U 2012. realizirani i započeti brojni komunalni projekti

vodovod u konavoskim brdima  , sanacija jadranske magistrale, a nedavno je konačno i asfaltirana cesta od Vitaljine do Prevlake te postavljen cjevovod.
Zadovoljan je i pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, infrastrukturu i gospodarenje nekretninama Božo Lasić navodeći sve projekte kroz posljednjih deset mjeseci.
– Završena je sanacija ceste za Dubravku iz oba pravca, i S Grude i sa Zvekovice. Zadnja dionica je bila najteža, to je bio jedan pravi pothvat jer se moralo prolaziti kroz i kraj maslinika, a željeli smo sačuvati krajobraz, bio nam je cilj da sve to zaštitimo i n koncu smo uspjeli. Gledali smo i da se što manje uništi poljoprivrednog zemljišta. – kaže Lasić o projektu kojim je započela ova godina.
Rekonstrukcija državne ceste, odnosno magistrale prema Debelom brijegu krenula je, kaže Lasić, „nakon desetaka i desetaka zahtjeva zamolba i molba” i kako on predviđa sanacija ceste bit će gotova i prije roka. Ističe se odlična suradnja s Hrvatskim cestama, a Lasić posebno hvali inženjera Jeru Šegedina.
Kapitalni projekt s kojim su u Općini Konavle posebno ponosni je svakako vodovod u konavoskim brdima gdje se intezivno radi.
– To je vrlo težak i zahtjevan teren. Radeći na vodovodu proširena je i cesta prema Stravči i Dubi što se radilo u suradnji sa Županijskim cestama. Momentalno se radi proširenje u samoj Stravči gdje je također bilo zahtjevno zaštitit krajobraz, a cijelom cestom se pazilo i vraćalo stare međe koje su morale biti privremeno uklonjene. U tome treba istaknuti pomoć Nikšu Konjevoda iz Županijskih cesta. Županijske ceste i Općina sanirali su i nekoliko kriznih mjesta na pojedinim dionicama, primjerice klizišta u Gabrilima i Vodovađi.
Uz vodovod u konavoskim brdima do konca godine završit će se i vodovod za Radovčiće, a voda je dovedena i u di Popovića gdje prije nije bilo vodoopskrbe. Ishodovane su lokacijske dozvole za vodospreme u Vitaljini i Đurinićima.
U Močićima je napravljen trotoar, Općina Konavle među prvima je uvela vlastitu prometnu službu, odnosno prometne redare.

{gallery}konavlekomrad1{/gallery}

No, vijest koja je proteklih dana najviše razveselila čelnike Općine je pozitivan odgovor za sudjelovanje u IPARD programu kroz koji će se raditi kanalizacija na Zvekovici gdje je ove godine inače riješen i problem oborinske odvodnje.
– Očekujemo potpisivanje ugovora s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi koja je prepoznala kvalitetu tog projekta. To je vrlo zahtjevan projekt za koji je trebalo pripremiti brdo papira i na čemu se intezivno radilo cijelu godinu. Inače imamo razloga za zadovoljstvo što se tiče fondova jer smo naišli na dobar odaziv u nekoliko projekata poput primjerice navodnjavanja Konavoskog polja što će se realizirati također kroz IPARD program pri čemu smo surađivali i s Crnom Gorom jer će se kroz isti program rješavati i pitanje vodoopskrbe Herceg Novog. Tu je još i projekt Iliriskih gomila, zaštite pomorskog dobra i podmorja. Uglavnom, iskorištavao fondove na zadovoljavajući način. – kazao je Lasić.
– Ove godine bez obzira ne recesiju mislim da smo mudro upravljali proračunom kako se i upravlja u krizi i sve se više pokušavamo oslanjati na druge izvore poput europskih fondova. – rekao je Božo Lasić.
Konavle je i jedna od vodećih Općina u realizaciji programa iskorištavanja obnovljivih izbora energije. Tako je Općina ove godine sufinancirala postavljanje solarnih kolektora za pedeset kućanstva, a uskoro ide natječaj za još devetnaest kolektora.
Obnovljen je Dom Matice hrvatske na Grudi, značajna sredstva uložena su u hortikulturno uređenje u Cavtatu i okolici, završen je mini kolodvor na Zvekovici, potpisan je ugovor s Hrvatskim vodama u očekivanju nastavaka radova na kanalizaciji u Cavtatu, napravljeni su idejni projekti za kanalizaciju u Moluntu i na Grudi, a rješava se i jedan od većih prometnih problema, raskrižje za Cavtat za koje je ishodovana lokacijska dozvola. To su sve neki od većih komunalnih projekata, a uz njih realizirani je i cijeli niz manjih. Prema tome, nakon slavlja uz Dan općine za Konavljane nema odmora, projekti idu dalje i sljedeće godine u Konavlima također će se imati što proslaviti.

{gallery}konavlekomrad2{/gallery}