Obilazak špilje Šipun nakon suglasnosti ministarstava

suglasnost resornih  ministarstava. Naime potrebno je utvrditi sigurnosne mjere za posjetitelje. Šiplja Šipun inače će biti dodijeljena u koncesiju.
U međuvremenu zamjenik župana Frano Skokandić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić i ravnateljica Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti na području Dubrovačko-neretvanske županije Marija Crnčević s predstavnicima Općine Konavle i konavoske Turističke obišli su uređenu špilju Šipun u Cavtatu.
Naime, špilja Šipun uređena je u sklopu 3 milijuna kuna vrijednog projekta „Priroda za budućnost” koji se provodi u okviru programa Europske unije – Prekogranična suradnja Hrvatska – Crna Gora. Projekt je proveden u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko – neretvanske županije te Poduzećem za nacionalne parkove Crne Gore.
Cilj provedbe projekta bio je dodatno turistički vrednovati zaštićena prirodna područja, učiniti ih dostupnijima turistima te ih dodatno zaštititi. Projektom „Priroda za budućnost” osim špilje Šipun na području županije obuhvaćeni su i herpetološki rezervat u proglašenju u Majkovima, Baćinska jezera te Park prirode Lastovsko otočje. Riječ je o područjima na kojima su provedeni mali infrastrukturni radovi te opremanje.
Prilikom obilaska Šipuna, za koji se veže mit o borbi svetoga Ilara sa zmajem Boazom, zamjenik župana Skokandić pohvalio je DUNEA-u, naglasivši kako je preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU osigurano preko 50 milijuna kuna.