Trijumf radosti na taraci vile Banac

Što reći o flamencu? Flamenco je vatra, a takvim bismo mogli nazvati i svaki pokret njihovih plesača. Osim uigranih i sigurnih pokreta iz kojih je progovarala strast prema tradiciji s kojom su neraskidivo vezani, oni nisu skrivali oduševljenje što su tako toplo primljeni i prihvaćeni pa nagrađeni velikodušnim pljeskom. Flamenco nije čest gost u našim krajevima, stoga sve pohvale organizatorici i utemeljiteljici ovog festivala Ivani Mariji Vidović koja ih je nekim čudom i čarolijom, usprkos sveopćoj štednji i recesiji, uspjela dovesti u Cavtat i osigurati im uvjete kakve zaslužuju.
– Epidaurus festival zasnovan je na uvjerenju da su stil, ljubav prema svome i umjetnička djela sama sebi svrha (a svijet nam besprijekorno pripada svima!). Taj larpurlartistički zagrljaj svijeta besprijekorno nam je potreban i ne treba objašnjenja ni pravila. Pojam larpurlartizam prvi je put upotrijebio francuski pjesnik Theophile Gautier 1835. da bi označio umjetnost potpuno OSLOBOĐENU od političkih, društvenih, vjerskih i etičkih stega, a kao reakciju na građanski utilitarizam. Potrebni smo svojoj zemlji i svome planetu! Prijeko smo potrebni! S istom porukom trudimo se dovesti u magični ovaj rodni nam kraj sve što će obogatiti, polučiti, poručiti, obojiti, oplemeniti, ohrabriti, probuditi, približiti, potvrditi umjetnost svome najvjernijem tumaču, čovjeku – rekla je Ivana Marija Vidović otvarajući festival.
– Dragi ljudi, predivan ambijent, prekrasna zemlja, nezaboravan pogled, srdačan doček, topla i vrlo brojna publika. Ushićene smo! – dodala je plesačica Lara Andrés. Mještani i posjetitelji, sretni su i ponosni što se ovako lijep i kvalitetan festival održava u njihovom mjestu i time pridonosi općoj atmosferi neprekidne ljetne zabave, ne prelazeći ni u jednom trenu okvire kulture, visoke umjetnosti i decentnosti. A to je jedina i prava hrvatska putovnica za Europsku Uniju kojoj od pamtivijeka i pripadamo.
Napisala: Maja Milošević
PRESS URED EPIDAURUS FESTIVALA
PHOTO: Za Epidaurus festival Miho Skvrce

{gallery}stories/EF2013_Otvaranje{/gallery}