Vaterpolska obljetnica u Cavtatu

Monografija “Pozlaćen zrakom sunca” je priča o vaterpolskom Cavtatu i priča o ljudima i događajima vezanim u razvitak vaterpola u tom gradu kroz posljednjih 90 godina. Prve neslužbene utakmice u Cavtatu odigrane su 1922. godine.
Cavtatski vaterpolisti djelovali su pod imenom VK Epidaurus, a VK Cavtat osnovan je 1972. godine i trenutno igra u drugoj ligi iako je u brojnim sezonama svojom kvalitetom mogao uspješno konkurirati i prvoligaškim klubovima, no nedostatak zatvorenog plivališta u Konavlima oduvijek je bila prepreka da klub učini korak prema najvišem rangu natjecanja.

I dok Cavtat i Konavle čekaju zatvoreno plivalište koje se ipak skromno najavljuje, u isto vrijeme taj gradić vjerojatno je svjetski prvak po broju kvalitetnih vaterpolista koje je dao u odnosu na broj stanovnika.

Cavtat se kroz svoju vaterpolo povijest može pohvaliti mnogobrojnim vrhunskim vaterpolistima, poput Gorana Sukna i Luka Vezilića, legendi koje su ispisivale povijest ovog sporta, pa kasnije također osvajačima svjetskih i olimpijskih medalja. Elvis Fatović, Miho Bošković, Paulo Obradović, Ivo Ivaniš, Maro Balić, Ivo Bobić, Miho Bobić, Jakša Bošković, Tomislav Boras, Pero Jovica, Ivan Sukno, Josip Vezjak, Sandro Sukno, svi oni i još niz drugih uspješnih vaterpolista ponikli su u VK Cavtat.

Kontinuirani rad s mlađim kategorijama garancija je da će u ovom gradiću kojeg se već odavno okarakteriziralo rasadnikom vaterpolskih talenata i u buduće dolaziti igrači koji će ostavljati značajan trag u hrvatskom vaterpolo sportu.

Sjetili su se posebno Cavtaćani i svojih vaterpolista koje više nisu među njima, a kćerka pokojnog Iva Ivaniša, koji je tragično nastradao prije deset godina, podbacila je prvu loptu u revijalnoj utakmici.

Dodijeljene su zahvalnice bivšim predsjednicima i drugim zaslužnim za uspjehe i opstanak kluba i u najtežim vremenima.

{gallery}stories/VaterpoloCavtat2013{/gallery}