Uz prvu godišnjicu smrti fra Marijana Balda Zlovečere predstavljena zbirka “Meditacije o Svetoj misi”

Gvardijan samostana Male braće fra Veselko Grubišić uvodno je o zbirci kazao:
– Pokojni fra Marijan pokušao je malo dublje meditativno ući u otajstvo naše vjere, a plod tog pokušaja večeras je pred nama. Knjiga nije izgledom velika, ali čitanjem i razmišljanjem ostavit će dojam na vjernike koji svoju vjeru hrane Duhom živim, posebno u svetoj pričesti. – kazao je Grubišić.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i suurednica zbirke Ivana Burđelez kazala je kako dimenzije knjige nisu uvijek i jamstvo kvalitete sadržaja.
– Neka vas ne zavara veličina knjige koju smo tiskali u spomen na prvu godišnjicu smrti autora, fra Marijana Balda Zlovečere. Fra Marijanov tekst, pronađen u njegovoj ostavštini, pisan je davno, ali u današnjim vremenima kada su rituali gotovo izgubili svoju prvotnu ulogu, a riječi se izgovaraju napamet bez istinske smislenosti, činilo se uputnim podsjetiti se na autorova razmišljanja. – kazala je Burđelez.

– Tekst koji prati svaki segment misnog slavlja ujedno je i autorov dijalog s Isusom te pokazuje svu dubinu fra Marijanove vjere. Pitanja koja postavlja nisu samo teološka. Otkrivaju nam i fra Marijana čovjeka, sa svim svojim dvojbama i strahovima, s kojima se svatko od nas može poistovjetiti. – dodala je Burđelez.

Dr. sc. Ante Šoljić istaknuo je kako je fra Marijan Zlovečera bio ‘jedinstven i dragocjen cvijet u Isusovu vrtu, osobito trpljenjem i predanošću za druge, suobličen svom učitelju Isusu’. Potom je pročitao i ulomak iz Zlovečerine zbirke.

Suurednik zbirke fra Jakov Rafael Romić kazao je kako se sigurno i fra Marijan raduje ovom događaju.
– Ova knjižica je govor o neizrecivom, a prije svih početaka rečenom. Razgovor s Ocem i Sinom u Duhu. Zahvaljivanje i euharistija, jer je svako zahvaljivanje početak Svete mise. Ove stranice su poticaj za razmišljanje – kazao je Romić.

Promociju su svojim nastupom obogatili glazbeni umjetnik Tomislav Žerovnik te ženska klapa Skontradura.