Proslavljen Dan općine Konavle

predvođeni načelnikom Lukom Kordom te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon toga je u mjesnoj crkvi u Stravči za sve stradale u Domovinskom ratu služena je misa.

Proslava Dana Općine Konavle nastavljena u Čilipima gdje su kod spomenika Konavoska mati položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule u Domovinskom ratu, a obilježavanje Dana općine završeno je u sportskoj dvorani na Grudi.

– Ovo nije običan dan i nije običan dan Općine. Ovo je dan kad smo oslobodili Konavle i kad je sav smrad iz Konavala pošao na istok od kuda je i došao. Nedavno sam rekao na proslavi dana općine Ravno, rampa može dijelit teritorij, ali ne može ljude, jedan narod, jedan teritorij, Hrvati. – kazao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj povodom Dana Općine Konavle i 21. obljetnice oslobođenja konavoskog kraja, načelnik Općine Konavle Luka Korda.

O razvojnim planovima, Korda nije želio previše govoriti.
– Svatko tko dobronamjerno ide kroz Konavle vidi što je napravljeno, a onima koji kažu da nije napravljeno ništa, dat ćemo psa vodiča pa neka im on kazuje. Sve je napravljeno zalaganjem svih nas, a posebno onih koji su u ovaj kamen i ravnicu utkali svoje živote – kazao je Korda.

Načelnik Korda istaknuo je kako su Konavle jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj. Osvrnuo se i na dane poslijeratne obnove.
– Oni dani izgradnje bili su teški, ali lijepi. Svaki dan se crvenio krov jedne kuće. Danas smo tašti i nepovjerljivi jedni prema drugima i ako išta trebamo napravit to je da ne iznevjerimo one koji su nas rodili i dali živote za domovinu. Neke koje sam zvao kažu da ne mogu doći jer moraju biti u Vukovaru. Istu sudbinu dijelimo. Bilo je onih kad je pao Vukovar, koji su rekli da je to ipak negdje daleko, a zatim su gorjele Konavle od onih istih koji su ravnali naše gradove. Vukovar je hrvatska Golgota. – naglasio je Korda.

Najavio projekte poput navodnjavanja Konavoskog polja, dovršetak izgradnje doma za starije i nemoćne osobe, izgradnju škole i ulaza u Cavtat.

Čestitavši Konavljanima Dan Općine, župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić osvrnuo se ukidanje statusa od posebne državne skrbi.
– Ova Vlada ne misli dobro općinama, županijama. U raspravi je Zakon o regionalnom razvoju kojim se pokušava razvlasti županije i općine tako da dva ministra mogu odlučiti da Konavle budu gravitacijsko područje Grada Dubrovnika i o tome neće nikoga ništa pitat. Suprotstavit ću se tome da se našu županiju trpa u jednu od pet regija. – istaknuo je Dobroslavić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uz Dan Općine Konavle zaslužnim pojedincima dodijeljena su javna priznanja.

Ljubici Brailo dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u razvoju demokracije i političkog dijaloga nagrada. Nagrada za izniman doprinos u razvoju vaterpolskog sporta u Konavlima dodijeljena je Vaterpolo klub Cavtat. KUD-u Vlaho Bukovac dodijeljena je općinska nagrada za izniman doprinos i promociju Konavala u zemlji i svijetu, dok su pripadnici DVD-a Čilipi dobili općinsku godišnju nagradu za izniman doprinos zajednici u očuvanju i zaštiti imovine ljudi i vrijednih dobara.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle nazočili su brojni uzvanici iz javnog i političkog života, među kojima saborski zastupnik Zvonko Milas, župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, načelnici susjednih Općina te načelnici hercegovačkih općina Ravno i Neum, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Boško Lozica, izaslanica Grada Dubrovnika Olga Muratti, predstavnici Hrvatske vojske, Policije i Katoličke crkve.

U prigodnom programu nastupili su Klapa Ragusavecchia, učenici Osnovne škole Cavtat, Cavtatske mažoretke, Zbor Osnovne škole Gruda i mališani Dječjeg vrtića Konavle.

{gallery}stories/DanOpcine2013{/gallery}