Općina Konavle u prvih šest mjeseci 2014. – izvješće o radu općinskog načelnika Luke Korde

izgradnje kanalizacijskog sustava Zvekovica.

U proteklom razdoblju započelo se s projektiranjem kanalizacijskog sustava Gruda-Molunat. Instalirana je kanalizacija u Bukovčevoj ulici u Cavtatu. Izvršeni su i sekundarni priključci za vodovodnu mrežu Duba, Stravča, Zastolje.

Radilo se i na prostornom planiraju pa je donesen UPU Cavtat sa Zvekovicom, a u tijeku su pripreme za donošenje Izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Konavle i UPU-a Zračne luke Čilipi.

Iako je proračun Općine Konavle za 2014. godinu znatno manji od lanjskog, naknade za novorođeno dijete nisu smanjivane te i dalje iznose dvije tisuće kuna. Zanimljivo je istaknuti kako je u proteklih šest mjeseci na području Konavala rođeno 53 djece.

Kroz proteklo razdoblje Općina je nastavila sufinancirati prijevoz učenicima i studentima s područja Konavala u iznosu od 491 tisuću kuna.

Sredstva su uložena i u zdravstvenu zaštitu na području Konavala. Tako je sa 115 tisuća kuna financiran rad biokemijskog laboratorija. Za kardiološku ambulantu izdvojeno je 46 tisuća kuna, te nešto više od 15 tisuća kuna za fizijatrijsku ambulantu.

Sukladno ugovoru sa Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije, Općina Konavle je s 278 tisuća kuna financirala troškove rada, zaposlenika, materijala i troškove organizacije Hitne pomoći na području Konavala.

Za adaptaciju Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik donirano je 10 tisuća kuna.

Za organizaciju smještaja mladih u devet konavoskih župa tijekom Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Dubrovniku, Općina Konavle izdvojila je 34 tisuće kuna.

Za poplavljena područja hrvatskom Caritasu je upućena pomoć u iznosu od 30 tisuća kuna, a Crvenom križu Dubrovnik, koji obavlja djelatnost na području Općine Konavle, doznačeno je 50 tisuća kuna.

Objavljen je i javni natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti. U pripremi je i treći natječaj za korištenje solarne energije.

Kako je, sukladno zakonskim obvezama, Općina Konavle dužna organizirati skupljanje i razvrstavanje komunalnog otpada o razvrstavanju otpada, s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 147 tisuća kuna za kontejnere i kante te 330 tisuća kuna za nabavku novog vozila za odvoz smeća.