Planinarski križni put mladih Dubrovačke biskupije u Konavlima

drugi Planinarski križnih put mladih (PKP) koji se ove godine održao u Konavlima.

Osvrćući se na misna čitanja, biskup je u propovijedi kazao da je svaki čovjek „hram Božji” što pred kršćane stavlja veliku odgovornost da ta Božja prisutnost u njima i po njima bude vidljiva. Naglasio je i drugu dimenziju: „Ne odnosi se to samo na moj odnos prema meni, nego i na moj odnos prema drugom. I moj brat koji sjedi u klupi kraj mene, i on je hram u kojemu je Bog prisutan. U njegovom licu prisutno je Božje lice!” Biskup Uzinić je istaknuo da je: „Crkva u cjelini je hram, ali u tom hramu je svatko od nas jedan blok, jedan ‘matun’, jedan dio koji čini da ta građevina može biti takva kakva jest, da može funkcionirati. Ako jedan od kamena nije onakav kakav bi trebao biti, ako ja nisam onakav kakav bih trebao biti, narušava se ljepota cijeloga hrama. Crkva nisu drugi, Crkva ste svi vi, svatko od nas u svojoj ulozi!” Upotrijebio je i sliku iz prvog misnog čitanja o domu Gospodnjem iz kojeg izvire voda koja gdje god dođe, sve oživi i ozdravi: „To je uloga nas, to je uloga Crkve, ako bismo mi ostali hram samo ovdje, na PKP-u, u misi, a ne bismo bili poput te vode koja izvire iz hrama, ako ne bismo oživljavali i ozdravljali, mijenjali svoju obitelj, mijenjali školu, mijenjali ovo društvo koje je potrebno promjene, ako ne bismo preuzeli odgovornost ondje gdje je možemo preuzeti, trudili se biti kršćani ne samo riječima, nego i životom, ako toga ne bi bilo, onda bi sve bilo uzaludno. (…) Potrebno je da iz Crkve, po nama provre ta voda, da se osjeti u ovom društvu, da se osjeti u našem Gradu i Biskupiji, da se osjeti da ste vi bili ovdje, da ste se susretali dva dana s Gospodinom i jedni s drugima!”

Na kraju se obratio i župnik don Josip Barišić te zahvalio svima, a posebno organizatorima koji su Čilipe „uvrstili” u ovogodišnji Planinarski križni put.

Drugi dan križnog puta, koji je samo ovog dana iznosio 13 kilometara, započelo je oko 200 mladih zajedno s biskupom, te su izmolili završnih sedam postaja križnog puta. Nakon što su krenuli iz školske dvorani na Grudi uputili su se u 9 sati prema Radovčićima, potom su nastavili poučnom stazom kroz šumu prema Suvarovini i nastavili prema Čilipima.

Mladi su svaku postaju križnog puta Isusove muke promišljali na određenu temu iz svakodnevnog života, pokušavajući pronaći snagu i odgovore. Jedna od postaja je bila postaja tišine, a sudionici su izvlačili papiriće s imenom nekoga od sudionika te su imali zadatak kroz naredne dvije postaje biti anđeo čuvar toj osobi bez da ona to primijeti, učiniti neko dobro djelo, bilo riječju, razgovorom ili jednostavno ponijeti torbu te moliti za nju.

Podsjećamo, drugi Planinarski križni put mladih održavao se u Konavlima, 8. i 9. studenoga, u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije i Studentskog katoličkog centara. Započeo je okupljanjem mladih ujutro u subotu, 8. listopada, u Luci Gruž. Nakon blagoslova, mladi su molili prvu postaju u Moluntu te krenuli prema Grudi, prolazeći kroz Mikuliće, Poljice i Radovčiće. Spavali su u školskoj dvorani na Grudi gdje je održana misa koju je predvodio don Josip Mazarekić u koncelebraciji s don Marinkom Šljivićem, te su mladima animatori Dubrovačke biskupije organizirali zabavno-edukativni program u trajanju od tri sata.

{gallery}stories/Krizniput2014{/gallery}