Izglasan proračun Općine Konavle za 2015. u iznosu do 65,98 milijuna kuna i UPU Zračne luke Čilipi

– Socijalna iznosit će 2,7 milijuna kuna, sufinanciranje laboratorijskih usluga, specijalističke ambulante, fizijatrije, kardiologije, hitne pomoći ostaje na istom nivou od oko milijun kuna. Smanjuje se iznos za udruge sa 100 na 20 tisuća kuna. – kazao je uvodno prije glasanja na sjednici, obrazlažući stavke proračuna za 2015. godinu, pročelnik za financije Mato Pušić.
On je istaknuo prethodno kako Općina Konavle nije planira izdvajanja za sport, ali ni za kulturu osim financiranja institucija.

– Značajni rashod iznosit će sufinanciranje početka rada doma umirovljenika s oko 4 milijuna kuna nasuprot oko milijun kuna prihoda koji se očekuju. Sufinanciranje Libertasa u 2015. iznosit će 1,2 milijuna kuna, ove godine je bilo milijun kuna. – kazao je Pušić.

– Redovna djelatnost vatrogasne postrojbe ostaje na nivou iz prošlih godina, u planu za 2016. i 2017. je izgradnja vatrogasnog doma, ali ne iz vlastitih sredstava, jer to nismo u mogućnosti, nego iz fondova. U komunalnim uslugama u dijelu koji se odnosi na održavanje čistoće i zelenila planira se manje milijun i pol kuna, za održavanje nerazvrstanih cesta izvdojit će se oko milijun i pol, a za održavanje javne rasvjete značajno je smanjenje. Uglavnom kod komunalnih usluga iznos se smanjuje s 14 na 9 milijuna kuna. – rekao je Pušić.

– Kod izgradnje objekata najznačajnija stavka je kanalizacijski sustav Zvekovica koji će se financirati iz IPARD programa, ali prolazi kroz proračun i za to smo osigurali 4,1 milijun kuna kreditnih sredstava. Planiran je početak izgradnje tržnice u Cavtatu zajedno s općinskim uredima, s 2 milijuna kuna u 2015. te 6 milijuna kuna u 2016. godini. – kazao je Pušić.

Vijećnike je zanimalo zbog čega nema izdvajanja za sport. Načelnik Luka Korda kazao je kako ni ove godine nije bilo izdvajanja za sport, jer Općina to nije mogla priuštiti, ali da niti jedna od klubova nije prestao s djelovanjem, te da je sve u sportu funkcioniralo uz nešto više volonterskog rada.

Pročelnica za društvene djelatnosti Lucija Arbulić istaknula je i kako klubovi nisu ispunili uvjete, odnosno nisu predali urednu dokumentaciju i financijska izvješća. Napomenula je kako je od četrdeset klubova to učinio samo jedan.

Nakon izglasavanja proračuna u nastavku sjednice najznačajnija točka dnevnog reda odnosila se na Urbanistički plan uređen ja Zračne luke Čilipi koji je i izglasan.