Gašenje javne rasvjete na području Konavala između 00:30 i 5:00 sati

prakticirati do početka sezone, odnosno 1. svibnja, da bi se nastavilo po završetku sezone oko 15. listopada.
Odluka je donesena zbog velikog povećanja troškova, unatoč tome što su na velikom dijeli javne rasvjete u Konavlima postavljene štedljive žarulje, što je urađeno uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i europskih fondova, po čemu je Općina Konavle bila jedna od prvih u Hrvatskoj. Moramo spomenuti kako se trenutno priprema dokumentacija za prijavu na novi natječaj u kojem bi trebali dobiti sredstva iz europskih fondova za nabavu još učinkovitije i štedljivije LED rasvjete.
Praksa restrikcije javne rasvjete u Hrvatskoj, pa i svijetu, nije novost i provodili su je ili provode i Poreč, Rijeka, Slunj, Šibenik, Orebić… a procijenjeno je da će se godišnje na ovaj način uštedjeti oko 600.000 kuna. Ušteđeni novac će se, u ograničenom budgetu Općine, alocirati na plaćanje stipendija studentima, kao i troškove međugradskog i gradskog prijevoza učenika i studenata, dakle troškova koji su se također u međuvremenu drastično povećali.
Ništa manje važno nije da će privremeno gašenje javne rasvjete utjecati i na ekologiju, što je posebno važno u vrijeme kada se u svijetu sve više povlači pojam svjetlosnog onečišćenja, odnosno „rasipanja javne rasvjete”, zbog čega se u također vrše gašenja javne rasvjete gdje je to moguće. Kako je Općina Konavle najveći zagovornik ekologije i „zelenih projekata” u našoj županiji (što smo pokazali provedbom različitih natječaja poput natječaja za obnovljive izvore energije, i povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, kao i pripremom većih projekata koji će imati direktan utjecaj na očuvanje okoliša) potpisnici smo i Sporazuma gradonačelnika kojim se provodi program „20-20-20″, odnosno smanjenje stakleničkih plinova za 20% do 2020. godine, u čemu će nam pomoći upravo i ovaj potez gašenja javne rasvjete.