Postavljanje prvih polupodzemnih sustava za odlaganje otpada u Cavtatu

MOLOK, finski sustav koji povećava efikasnost odlagališta, se sastoji od vanjskih spremnika koji su manji i estetski kompatibilniji s okolnim prostorom, i unutarnjih podzemnih spremnika koji nude šest puta veći kapacitet i štite otpad od bilo kakvih ljudskih ili prirodnih utjecaja. Ovaj sustav je rezultat 20-godišnjeg iskustva finskog proizvođača koji je uspio riješiti glavne probleme skladišta otpada – neuređenost odlagališta i širenje neugodnih mirisa.
Kako bi naše Konavle učinili čišćim i ljepšim, Čistoća i zelenilo Konavle pozivaju sve stanovnike da razvrstavaju otpad u posude (kontejnere i kante) različitih boja i s posebnim oznakama za različite vrste otpada. Odlaganjem u pojedine spremnike papira, plastike, stakla i ostalog komunalnog otpada olakšava se prikupljanje, obrada i reciklaža otpada, što u konačnici dovodi do smanjenja njegove ukupne količine i lakše prerade sirovina u novi proizvod.
MOLOK sustav, iako zasada samo na cavtatskoj rivi, planira se postavljati i na ostalim odlagalištima diljem Konavala, kako bi olakšao i uljepšao život stanovnicima i turistima ali i komunalnim djelatnicima.

MOLOK1

MOLOK2