Mala škola etnologije – Baština in situ

Radionica je potaknuta ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja – Muzeji za održivo društvo, te je objedinila sve aspekte prezentacije održivosti. Sastavnice stručnog programa bile su suradnja među ustanovama u kulturi i suradnja s udrugama, napuštanje institucionalnih i fizičkih okvira djelovanja, alternativni načini edukacije, angažman u socijalnom okruženju i lokalnoj zajednici, interakcija nositelja tradicije i djece.
Autori programa su kustosi Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek i Ivica Kipre, a suradnici na programu bili su Folklorni ansambl Linđo s ravnateljicom Josipom Tabak, Kulturno umjetničko društvo Čilipi te Zavičajni muzej Konavala s voditeljicom, kustosicom Marinom Desin. U programu su sudjelovala djeca B skupine Folklornog ansambla Linđo te Dječja sekcija KUD-a Čilipi koji su, kao poklon lokalnoj zajednici, na trgu ispred crkve u Čilipima izveli zanimljiv kulturno – umjetnički program i tako pokazali kako njeguju tradicijsku baštinu.
Nakon nastupa, djeca su posjetila prostore KUD-a Čilipi i Zavičajni muzej Konavala, a program je nastavljen edukativnim izlaganjima lokalnih nositelja tradicije. Ivo Đivanović iz Ljute djecu je upoznao s načinom rada vodenog mlina i stupe da bi se, nakon kratke okrepe u hladu starih lovorika uz rijeku Ljutu, radionica nastavila u Tušićima. Vlasnik etnografske zbirke i tipične konavoske kuće Miho Bokarica upoznao ih je s poviješću i načinom života konavoskog seljaka, tradicijskim gospodarstvom, obrtima i zemljoradnjom. Putovanje je završilo posjetom Soko gradu o kojemu se brinu čuvari baštine, Društvo prijatelja dubrovačke starine.

{gallery}stories/Bastina{/gallery}