Bicikliranje kroz prošlost – Studijsko putovanje na Parenzanu

Ukinuta je zbog nerentabilnosti i pojave bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza te je sve do 2002. godine stajala neiskorištena i zapuštena. Te godine, povodom stogodišnjice postojanja staze, započeo je proces revitalizacije. Staza je otvorena četiri godine kasnije pod imenom Parenzana I: Put zdravlja i prijateljstva, na koju se 2009. izravno nadovezao i projekt Parenzana II: Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva.
Parenzanom se nizaju jedinstvena mjesta i gradići poput Grožnjana, Motovuna, Vižinade, a trasa obiluje kamenim vijaduktima, vidikovcima, te očuvanim tunelima koji se mogu, osim biciklom ili pješice, jednim dijelom prijeći i vožnjom u vlakiću.
Studijsko putovanje je imalo za cilj upoznati odgovorne ljude iz DUNEA-e, Općine Konavle, Javnog poduzeća Vjetrenica i ostale partnere s načinom na koji je tekla obnova, promocija, održavanje kao i s načinom na koji sada funkcionira Parenzana. Oni su, naime, nositelji projekta Revitalizacije uskotračne željeznice Ćiro, kojim će se doprinijeti povezivanju prekograničnog područja Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine. Uspostava nove zajedničke turističke ponude značit će očuvanje ove staze od daljnjeg propadanja a ujedno i obogaćenje turističke ponude u vidu svojevrsnog „muzeja na otvorenom” posvećenog prošlosti Ćira. Nakon završetka radova na stazi i postavljanja signalizacije, rasvjete, odmarališta, info ploča na kojima će stajati zanimljive stvari o povijesti željeznice, započet će i organizacija promotivnih utrka duž staze te nabavka bicikala koji bi bili na stalnom raspolaganju krajnjim korisnicima staze.
U sklopu prekogranične suradnje za Općinu Konavle do sada je izdvojeno 2,2 milijuna kuna, a tim sredstvima će se urediti prvi dio staze od granice s BiH, do Gabrila. Očekuje se da će do završetka trajanja projekta na području Konavala biti uređeno oko 15 od ukupno 33 km staze i spremno za bicikliranje i pješačenje. Šarolikost flore i faune i prekrasna vegetacija koja okružuje staru prugu siguran su pokazatelj da će i ova staza stati uz bok najboljima.