Uzurpirana nekadašnja pruga kroz Konavle – Općina će probleme riješiti

Tako je vijećnika Pera Ljubića zanimalo što će Općina napraviti s pojedincima koji su, kako je kazao, uzurpirali prugu u stopostotnom vlasništvu Općine Konavle. 

– Na uređenje stare štreke Općina je do sada uložila velike novce, ali imamo pojedince, odnosno privatnika i pravne osobe koje su tu prugu na nekim njezinim dijelovima oogradili i zagradili. Zanima me je li im Općina to dozvolila i što možemo napraviti kako bi ona ponovno u cijeloj svojoj dužini bila prohodna? Hoćemo li možda radi privatnih vrtova i objekata koji su u zadnjih 25 godina nikli na djelovima pruge izgubiti pravo na svoje vlasništvo? – pitao je Ljubić.  

Da je na nekim dijelovima pruga ograđena i pregrađena potvrdio je i zamjenik načelnika Općine Konavle Božo Lasić. 

– Nitko osim Općine Konavle ne može steći vlasništvo nad trasom kojom je nekad prolazila pruga. Ima jedan dio trase na Zvekovici koju je ogradila državna interventna postrojba i mi smo tu napravili premosnicu. Tamo gdje su prepreke na pruzi, one će svakako biti uklonjene. – rekao je Lasić, naglasivši kako je projekt uređenje negdašnje pruge za Konavle iznimno važan i atraktivan. 

– Trasa nekadašnje željeznice koja prolazi kroz Konavle duga je 37 kilometara. Mi smo iz sredstava iz europskih fondova do sada dobili oko 260 tisuća eura za uređenje te trase. Naš je cilj obnovit prugu od granice do Zvekovice, postavit ogradu, rasvjetu. S pripadnicima JVP Konavoski vatrogasci očišćena je cijela trasa i ona je danas jedna nova i atraktivna ponuda u Konavlima. – kazao je Lasić. 

Da nitko nije od Općine dobio dozvolu da se može širiti na trasu negdašnje pruge potvrdio je i načelnik Općine Konavle Luka Korda. 

– Nitko nije legalno dobio pravo na trasu željezničke pruge. Sve je učinjeno na divlje i tu treba debelo zagristi da se stvari vrate na svoje mjesto. Ljudi su napravili đardine, potporne zidove, ulaze i svaki koji je dobio građevinsku zna kuda mu je put trebao ići, ali mu je bilo bliže pravit prilaz s pruge. Ima dionica na prugi na kojoj su stvarno veliki problemi. Dijelovi pruge su uzurpirani i mi slobodno možemo doći s bagerom i početi rušiti. To je drastično rješenje, svakako prije toga s tim ljudima treba sjesti i porazgovarati. Dijelovi pruge su uzurpirani i nitko nije dobio dozvolu da na njoj može bilo što raditi jer da jest o tome bi odlučivalo Općinsko vijeće jer je vlasnik pruge Općina Konavle.- kazao je općinski načelnik Luka Korda.