Zaustavljeni radovi na izgradnji nelegalnog zvonika na Grudi

. Njegova odluka da se upusti u radove zatekla je i načelnika Općine Konavle Luku Kordu.

– Općina je na tom prostoru već odavno predvidjela urediti trg za koji imamo izrađen i projekt. Navodno ga biskup Uzinić podržava i ako je to istina zaista se čudim biskupu. To je pogrešno jer o izgradnji zvonika trebalo otvoriti javnu raspravu. Pa nije riječ o izgradnji kokošinjca nego zvonika koji će imati određenu visinu. Kako se zvonik može smatrati kao pomoćni objekt? – pita se Korda s obzirom da je Mazarekić radove počeo bez građevinske dozvole, a na osnovu pozitivnog mišljenja Minsitarstva graditeljstva i prostornog uređenja kako može izgraditi pomoćni objekt uz crkvu.

Da podržavaju don Mazarekića u namjeri da izgradi zvonik u odgovoru za portal Dubrovnikpress.hr potvrdili su iz Dubrovačke biskupije.

„U slučaju poduzimanja nekog građevinskog zahvata, a da bi dala svoje odobrenje, Dubrovačka biskupija zahtjeva ispunjenje tri preduvjeta, prvi je mišljenje predstavnika vjernika, koje zastupaju ekonomska i, ondje gdje postoje, pastoralna vijeća, drugi je valjana građevinska dozvola i treći, osigurana sredstva.” – piše u odgovoru Biskupije na upit portala Dubrovnikpress.hr.

„U konkretnom slučaju smo od Župe Gruda dobili jednoglasno pozitivno mišljenje ekonomskog vijeća koje podržava odluku da se pristupi izgradnji zvonika. Umjesto građevinske dozvole Župa Gruda je dobila i dostavila nam na uvid mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da se za građenje pomoćnog objekta – zvonika, u funkciji osnovne zgrade – crkve, na predviđenom mjestu može primijeniti Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima. Župa Gruda nam je, na kraju, potvrdila da su donacijom osigurana i potrebna sredstva za gradnju spomenutog zvonika. Polazeći od toga da su ispunjeni traženi preduvjeti župi Gruda je od strane Dubrovačke biskupije dana potrebna dozvola da se može pristupiti izgradnji spomenutog zvonika.” – stoji u odgovoru iz Biskupije.

Tako je, iako nema građevinsku dozvolu, Mazarekić je proteklih dana na parcelu izveo radnike i bagere te na osnovu mišljenja ministarstva započeo s pripremnim radovima za izgradnju crkvenog zvonika.

Definira li se crkveni zvonik visok dvadesetak metara kao pomoćni objekt i može li Mazarekić graditi na prostoru koji je GUP-om izuzet od bilo kakve gradnje, neka su od pitanja koja je portal Dubrovnikpress.hr uputio na adresu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ali odgovor do zaključenja napisa nije stigao.

U međuvremenu, na teren je, nakon odaslanog upita, izašla građevinska inspekcija i utvrdila pravo stanje na terenu te obustavila radove na zvoniku pa je i to svojevrstan odgovor. Ipak, ostaje pitanje kako je Ministarstvo graditeljstva moglo uopće izdati pozitivno mišljenje za izgradnju građevine visoke 20-tak metara kao pomoćnog objekta?