Položeni vijenci kod spomen obilježja domobranima u Konavlima

.
Kod spomen obilježjem u Gabrilima, koji svjedoči o stradanju 14 mladih Konavljana u Drugom svjetskom ratu te u Čilipima pod spomen obilježju Vici Bjelokosiću, koji je ubijen 1943. godine, vijence su položili zamjenik općinskog načelnika Božo Lasić i predsjednik Općinskog vijeća općine Konavle Ivo Simović. Riječi molitve uputio je župnik Župe svetoga Nikole u Čilipima don Josip Barišić.
Izaslanstvo Općine Konavle predvođeno načelnikom Lukom Kordom, kao i članovi Udruge Hrvatski domobran s predsjednikom Željkom Kulišićem, položili su vijence i zapalili svijeće pod spomen pločom u Banima.
Tom prigodom načelnik Općine Konavle Luka Korda istaknuo je kako ni 70 godina nakon Drugog svjetskog rata još uvijek nema isprike za počinjene zločine.
– Odavde do Vladivostoka nema više katolika. Ovo su vrata Hrvatske. Mi imamo svoju državu i uređivat ćemo je onako kako nam Bog prosvijetli pamet, a nijesmo je puno imali dosad. Ja sam uvjeren da će mlade generacije znati poštivati zašto su ovi momci pali. Pogledajte, 18, 19, 20 godina su imali. Što su oni kome zlo napravili? I dok mi ovdje danas polažemo vijence kao i jučer na Orsuli, neki slave zato što su ih pobili. Dragi prijatelji, distancirajmo se od tih. Pa ako treba nemojmo im reći ni dobar dan, sve dok ne priznaju svoje grijehe i ne zatraže oprost jer pomirenja nema dok se slavi ubojica. – kazao je Korda.

– Kad bi nas, laka im zemlja, ovi koji ovdje počivaju, sad pitali, zašto ste danas došli i što ste za nas učinili, što bismo im rekli. Stavimo prst na čelo pa kažimo jedan put da Hrvatska treba pripadati Hrvatima. – rekao je načelnik općine Konavle Luka Korda.
Predsjednik Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić u prigodi je istaknuo kako se nada da će uskoro biti oformljen konavoski ogranak Udruge, koja će uz pomoć starijih kolega iz Dubrovnika pronalaziti i obilježavati stratišta iz vremena Drugog svjetskog rata.
Molitvu u mjestu Bani predvodio je don Tiho Šakota.

{gallery}stories/Domobrani{/gallery}