Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Konavle

.

Ovom prilikom dodijeljena su i priznanjima ovogodišnjim laueratima. Za počasnog građanina Konavala imenovan je umirovljeni general Mladen Markač, a nagradu za životno djelo dobio akademik Davorin Rudolf, koji zbog bolesti nije nazočio svečanosti. Zahvalnicu Općine Konavle dobio je Malonogometni klub Jadran iz Ljute za organizaciju malonogometnog turnira konavoskih sela. Zahvalnicu je preuzeo predsjednik Jadrana Ivo Dobrašin.

Načelnik Korda poručio je sljedećoj vlasti kako su “općine duša malih mjesta”, tako se osvrnuvši na mogućnost da se neke općine ukinu.
– Oni s Trga sv. Marka ne znaju ni gdje je Općina Konavle. Konavle je kupila Dubrovačka Republika u 15. stoljeću. Do 1993. bili smo kmetovi i ničega nije bilo. Govorili su da se Franjo Josip digne da bi lako prepoznao Konavle. Sve što se napravilo je od 1993. na ovamo. Danas u Konavlima nema kuće bez vode. Svatko ima vodu. Završili smo dom za starije i nemoćne. Radimo više od onoga što smo obećali. – između ostaloga kazao je Luka Korda.

Načelnik Općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli također je Konavljanima čestitao njihov dan te je kazao kako nije teško iz godine u godinu naći “niz razloga za iskrene čestitke”, podvukavši investiciju u Zračnu luku Dubrovnik kao posebno važnu. Naglasio je i kako se u Konavlima uspjela očuvati tradicija.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mato Franković mišljenja je da su rijetke općine u Hrvatskoj koje su u potpunosti “uspjele riješiti komunalnu infrastrukturu kao što je to uspjela Općina Konavle”.
– Niti Grad Dubrovnik nije uspio dovesti vodu u svako domaćinstvo, iako ima znantno veći proračun. Luka Korda kaže da ne treba politizirati, ali treba reći istinu. Što bi se dogodilo da se ukine Općina Konavle? Bi li se rješavali brže nego danas? Ne bi. Zato ne treba raditi “mega regije” jer je Dubrovačko-neretvanska županija dovoljno velika da skrbi o stanovnicima niti treba ukidati općine jer su one pokretači razvoja. – istaknuo je Franković, dodavši kako Grad Dubrovnik želi biti partner Općini Konavle te da “neće nametati neke nebulozne namete kao što se pokušalo par puta”.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako su “Konavle pozitivan primjer u cijeloj Hrvatskoj”. Podsjetio se rata te istaknuo je kako mu je drago što su se “trojica generala iz Haaga vratila u Hrvatsku svijetla obraza”, istaknuvši kako “još ima hrvatskih vojskovođa u Haagu” te je iskazao nadu kako će se i oni vratiti svijetla obraza u državu. Dobroslavić je čestitao na projektu umirovljeničkog doma na Grudi, ali i na brojnim drugim projektima. Na kraju svojeg govora Dobroslavić je kazao da “Hrvatska zaslužuje bolju Vladu”, nabrojavši sve projekte Vlade protiv kojih su se u Županiji borili, a koji bi, prema njegovom mišljenju, za ovo područje bili štetni.

Kao izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Konavljanima je čestitao i predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić koji je izjavio kako je Hrvatsku obišao više puta, iskazavši uvjerenje kako je “Općina Konavle više nego jedna druga jedinica lokalne samouprave opravdala teritorijalni ustroj kojega je nacrtao Franjo Tuđman.”

Na svečanoj sjednici govorili su još i gradonačelnik Pakraca Davor Huška, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur te u ime branitelja iz 1. gardijske brigade “Tigrovi” general zbora u mirovini Josip Lucić.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Mladen Markač koji se zahvalio Općini Konavle na priznanju, iskazavši kako mu ono predstavlja veliku čast.
– Gledajući mladost koja nas je zabavljala razmislio sam i rekao sam sebi: “Bože, podaj Luki dug i plodonosan život, a da ga tek zamijeni netko od ovih mladih koji su pjevali”. – između ostaloga rekao je Markač te pobrao spontan aplauz nazočnih.

Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Konavle kod spomenika Konavoska mati u Čilipima položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

{gallery}stories/Svecana-sjednica-Gruda-2015{/gallery}