Loši dalekovod Zvekovica – Ljuta Elektrojug će zamijeniti podzemnim kabelom; osuvremenjivanja se niskonaponska mreža u Cavtatu

– Dalekovod od Zvekovice do Ljute u srednjoročnim planovima Elektrojuga predviđen je za napuštanje i postavljenje podzemnog kabela. Ta investicija bit će vrijedna oko 4 do 5 milijuna kuna. Glavni razlog za planove za njegovo napuštanje je loše stanje terena na kojem je postavljen, a koje je u naravi klizište. Takvo stanje terena uzrok je nagnuća stupova, međutim isti ne predstavljaju opasnost niti uzrokuju poteškoće u opskrbi električnom energijom. – govori Tihomir Matić iz službe za odnose s javnošću Elektrojuga.

– Što se tiče stanja s popravcima, dežurna služba Elektrojuga u pravilu reagira na svaki prekid u opskrbi ili poziv kupaca i trudi se u što kraćem roku omogućiti napajanje električnom energijom zahvaćenim kupcima i otkloniti kvar. Kada je riječ o dalekovodima koji su drveni, na njima se učestalo nakon nevremena, udara groma ili jakog vjetra vide oštećenja koja se prema prioritetima otklanjaju. Popravci su odvijaju kontinuirano, a ponekad i kroz više mjeseci na određenim dionicama. – govori Matić.

– Trenutno se na području Općine Konavle pripremaju radovi na osuvremenjivanju niskonaponske mreže u Cavtatu, čime će se spriječiti padova napona kakvi su bili prisutni prošlog ljeta i prijašnjih godina. Ta investicija vrijedna je 500 tisuća kuna i očekuje se kako će biti dovršena do početka turističke sezone. – dodao je još glasnogovornik Elektrojuga Tihomir Matić.

{gallery}stories/dalekovod{/gallery}