Počeli radovi na uređenju trase uskotračne željeznice u Konavlima

prijavu projekta. Na konferenciji za novinare direktorica Razvojne agencije DUNEA Melanija Milić je rekla kako bi radovili trebali završiti do srpnja, pojasnivši kako je cilj ove agencije upravo revitalizacija zaleđa.

Vodeći partner na ovom projektu s BiH strane je Javno poduzeće Vjetrenica – Popovo polje, ali i između ostalih Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH.
– Već dugo surađujemo s agencijom REDAH i naša suradnje je vrlo intezivna. Odlučili smo se prijaviti na natječaj, konkurencija je bila velika, ali smo uspjeli proći na natječaju. – rekla je Milić.

Inače, ukupna vrijednost projekta je 643 tisuće eura, a proračun hrvatskih partnera iznosi 293 tisuće, od čega je 83,85 posto bespovratnih sredstava sufinancirano kroz EU fondove.

Zamjenik načelnika Općine Konavle Božo Lasić je kazao kako će se kroz projekt relativizirati kulturna baština, ali i da će se dodatno osnažiti i turizam za koji je istaknuo kako one više ne razvija “samo u Cavtatu i Moluntu”.
– Od Kune do Dubravke ili Vodovađe se turizam sve više razvija. Uz ovaj projekt uključit ćemo i domaćinstva i sve skladno ukomponirati. – izjavio je Lasić, istaknuvši kako se “projektu krajnje obazrivo pristupilo s ekološkog aspekta”.

Na konferenciji za novinare je objašnjeno kako su počeli radovi na prvoj fazi dionice Zvekovica – Glavska (16 kilometara), kako bi se uredila kao potpuno funkcionalna biciklistička staza koju ujedno mogu koristiti i pješaci. Obavljaju se radovi čišćenja dijelova staze, postavljanja čelične sigurnosne ograde, uređenja šest odmorišnih mjesta te postavljanje klupa na nekoliko dodatnih lokacija.

Zanimljivost je kako će jedna od njih biti i na samom ulazu u tunel “Mihanići”, gdje će se ujedno promovirati tzv. “bat watching” – promatranje nastanjenih šišmiša u ovome tunelu.