U Konavlima bi se mogla graditi hidroelektrana

– Postoji tvrtka koja je zainteresirana za realizaciju tog projekta. Inače, davno prije je jedna austrijska tvrtka dobila lokacijsku dozvolu za malu hidroelektranu ispod Popovića. Imali su nekih poteškoća, a najveća je bila što im nisu htjeli dati priključak nego su Trebali preko cijeloga polja provest 30 kilovotnu mrežu i to im je bilo skupo. Ovi valjda misle drukčije, zainteresirani su. Od te su austrijske tvrtke otkupili projekt i sad su u fazi prikupljanja dokumentacije. – rekao je Korda.

Kad se već spominju hidroelektrane, vijećnike je zanimalo što je s projektom vjetrolektrane na Konavoskim brdima. Korda je kazao kako i taj projekt, nakon višegodišnjeg zastoja, izgleda ide dalje.

– Vjetropark je započet 2001. godine. Investitori su vadili papire, garancije, izradili studije utjecaja na okoliš. Što da vam kažem, dvije godine je trajala izrada studije za okoliš i ispitivalo se ima li šišmiša ili nema pa se utvrdilo da šišmiši ne smetaju, ali bojim se da ne bude više njih nego nas. Najveći je bio problem napraviti s državom ugovor o isporuci energije i priključak. Građevinska je dozvola dobita. Priključak se nije mogao dobiti dok se ne napravi velika trafostanica. Ona je gotova i nema deset dana da je s državom potpisan ugovor o isporuci struje i samo se još čeka da vlada i ta EU tim proizvođačima poveća cijenu i subvenciju. Velika je to investicija, preko 200 milijuna eura na Konavoskim brdima. Što se tiče papira, sve je pokriveno.- kazao je Korda.