Usvojen proračun Općine Konavle za 2017. godinu

Vijećnik HNS-a Jozo Koprivica načelniku Luki Kordi prigovorio je kako proračun nije dovoljno razvojan.
– Iz stavki za razvojne projekte koji su u planu vidljivo je kako su za vrtić u Cavtatu planirana nedovoljna sredstva što znači da se on neće izgraditi do 2018. ili 2019. godine. Nema ni uređenja rive u Cavtatu ni proširenja parkirališta, iako je sve to u skladu s Prostornim planom. Trebalo bi planirati sredstva za ljetnu pozornicu jer ćemo ostati bez nje kad se iselimo iz ove zgrade. Što je sa šetnicom prema Albatrosu, školom? Općina mora inzistirati da se svi ti projekti u Cavtatu realiziraju jer je Cavtat lokomotiva razvoja Konavala. – kazao je Koprivica, istaknuvši kako u proračunu za 2017. nisu planirane ni stavke za izgradnju groblja na Zvekovici.
– Na Zvekovici je predloženo osam tisuća grobnih mjesta. Što će nam na 6 hektara 8 tisuća grobnih mjesta. Mislim da taj plan treba revidirati i krenuti s izgradnjom nedostajućih grobnih mjesta za Cavtaćane. Isto tako mislim da treba planirati sredstva za Dječji vrtić u Čilipima. Kad su u pitanju Čilipi ništa se ne planira. – istaknuo je Koprivica.
Kazao je kako u proračunskim stavkama nisu osigurana ni značajnija sredstva za razvoj poljoprivrede.
– Nema podrške poljoprivredi pa ni revitalizaciji Konavoskog polja koje je postalo sramota Konavala. Ovaj mi se proračun čini stereotipnim, konvencionalnim i premalo ambicioznim pa ću prilikom njegova usvajanja biti suzdržan.- kazao je Koprivica.
Načelnik Općine Konavle Luka Korda istaknuo je kako će se potrošiti onoliko novca koliko se ima.
– Mogli smo izraditi proračun i na 100 milijuna kuna. Mogli bi se i zadužiti ako nam bude falilo. Koliko ima toliko će se i potrošiti. Sredstva su pomno isplanirana. Na kraju krajeva svaka se familija u kojoj se sredstava nisu pomno planirala raspala.- rekao je korda.
Složio se s Koprivicom da bi se u Cavtat trebalo više ulagati.
– Slažem se s Jozom da u Cavtat treba više ulagati. Puno sam puta to ovdje jasno istaknuo jer se iz Cavtata ulaže u Konavle. Sve što je Jozo rekao je točno samo nisam čuo da je predložio odakle da nabavimo novce za sve te projekte. Ovaj proračun je vrlo ambiciozan i nije neostvariv. Mi u Općini nikada nismo nikoga prevarili na način da smo rekli da će nešto bit, a da na kraju nije bilo. Budimo objektivni, Općina se proteže od Duboke Ljute do Prevlake. Svi ste prolazili kroz Vitaljinu. Eno nedavno je dolje padala kiša, a oni razapeli nekakvu ceradu od drva do drva, sjede ispod nje i igraju na karata jer nemaju gdje drugdje pa smo im dali ključ od prizemlja škole da se unutra sastaju. Puno je potreba i puno je projekata. Evo neki dan se raspravljao u Saboru državni proračun i da smo dali nekome od zastupnika da na njega podnese neki amandman za Općinu rekli bi nam da smo ludi. – rekao je Korda, osvrnuvši se na projekte koje je pobrojao Koprivica.
– Mi smo za vrtić u Cavtatu imali izvanrednu lokaciju, ali se to nije realiziralo. Što se tiče Konavoskog polja ono nema navodnjavanje, a bez navodnjavanja se ono ne može staviti u funkciju. Vodu u Polje treba dovest s Plata. Imamo projekt sa susjednom Općinom Herceg Novi i nadamo se da ćemo za njegovu realizaciju dobiti sredstva iz europskih fondova. Projekt navodnjavanja težak je 50 milijuna eura. Odakle Općini ti novci? Voda je uvjet za razvoj polja, a tu je naravno i pitanje komasacije. – kazao je Korda.