Konavoskim školarcima prikazan kratkometražni animirani film “Požar nije šala”

Radionicu, kojoj je prisustvovalo 285 djece, vodile su Marijana Miljas Đuračić, stručna suradnica za zaštitu od požara Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Višnjica Vučetić, predsjednica Hrvatskog agrometeorološkog društva. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović učenicima i vrtićanima ukazao je, edukativnim pozdravnim govorom, na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka, koje su svake godine, posebice za ljetnog razdoblja, prisutne u području Dubrovačko-neretvanske županije.

Potaknuti idejom kako je najmlađima animirani film blizak medij, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatsko agrometeorološko društvo upustili su se u čarobnu avanturu izrade filma Požar nije šala s ciljem edukacije o štetama i dugoročnim posljedicama koje požar ostavlja po prirodu i živi svijet. Pokretač ideje izrade filma bili su katastrofalni požari koji su tijekom ljeta 2015. godine harali otokom Korčulom i poluotokom Pelješcom, a posebice nas je motivirao požar koji je zahvatio područje mjesta Trstenik na Pelješcu.

Prezentacija animiranog filma, samo je jedna od preventivnih mjera zaštite od požara koje Javna ustanova kontinuirano provodi s ciljem zaštite i očuvanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, s posebnim naglaskom na zaštiti i očuvanju područja razvrstanih u IIb kategoriju ugroženosti od požara.

Kako Dubrovačko-neretvanska županija spada u najugroženija područja od šumskih požara, potrebno je ulagati znatna sredstva i velike napore u provođenje preventivnih mjera zaštite od požara kako bi se spriječio nastanak katastrofalnih požara i smanjili veliki troškovi gašenja, sanacije i obnove požarišta te izostavile štete po prirodu i čovjeka.

 
{gallery}stories/film_o_pozaru{/gallery}