Načelnik Lasić na blagoslovu i misi u obnovljenoj crkvici Gospe od Zaluga

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u nedjelju, blagoslovio je na misnom slavlju obnovljenu crkvicu Pohođenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatije kao crkvica Gospe od Zaluga, u Konavlima. Na misi su koncelebrirali don Josip Mazarekić, dekan Konavoskog dekanata i župnik župe Presvetog Trojstva Gruda, don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole Čilipi, i don Mato Karamatić, župnik župe sv. Nikole Cavtat. Okupio se i veliki broj Konavljana s obzirom da je ovo zavjetna crkvica svih konavoskih župa.
 
Na početku propovijedi biskup Uzinić srdačno je pozdravio sve okupljene vjernike te im čestitao blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije, koji se po novom kalendaru slavi 31. svibnja. Također im je čestitao uspješnu obnovu crkvice, ali i poručio kako su time pokazali da ista ona vjera koja je potaknula njihove pretke da na ovom mjestu podignu crkvu živi u Konavlima i danas. Dodao je i kako je to znak služenja, kako u očuvanju vjere tako i kulture, koji ovom obnovom predaju sadašnjoj i budućoj generaciji. Rekao je da je uz crkvu blagoslovio i puk jer su oni dio Crkve baš kao što je i svaki kamen dio ove crkvice. 
”Htio bih da toga danas budemo svjesni. Zato sam uzeo obrednik prije blagoslovne molitve, koji nam je rekao kad nas vjera i ljubav povezuje u jedno. Mi smo, kaže obrednik upućujući nam pogled prema ovoj crkvi, ta živa Crkva”, kazao je biskup te dodao kako se u tome vidi zadaća da budemo znak i svjedočanstvo one ljubavi kojom Bog ljubi sve ljude, da ispunimo poslanje žive Crkve.
 
Na kraju misnog slavlja dekan Mazarekić zahvalio je biskupu Uziniću što je predvodio ovo misno slavlje i blagoslovio crkvicu, ali i svim vjernicima koji su pomogli kako pri obnovi tako i u održavanju crkvice svih ovih godina. Posebnu zahvalu je uputio Milu Klaiću koji je izradio kameni oltar, ali i župnom zboru župe Gruda koji je uveličao pjesmom ovo misno slavlje.
 
Zaštitne radove, nakon godina brojnih oštećenja na crkvici Pohođenja Blažene Djevice Marije (Gospe od Zaluga) iz 17. stoljeća,  proveli su 1998. godine Ministarstvo kulture RH i Konzervatorski odjel u Dubrovniku. Voditeljica radova bila je Zehra Laznibat. Građevinske radove izvodile su tvrtke Građevinar Quelin i Dom izgradnja. Restauratorski radovi na sanaciji zidnog oslika u svetištu crkve provedeni su 2014. godine, a 2016. radovi na restauraciji oltarne slike. Restauratorske radove provela je Umjetnička radionica Šarena jezera, a financiralo ih je Društvo prijatelja dubrovačke starine te Ministarstvo kulture RH. Unutrašnjost crkvice krasi zidno slikarstvo karakteristično za sakralne objekte iz 17. stoljeća.
 
Više možete pročitati na stranicama Dubrovačke biskupije.