Zamjenik Ivo Radonić na predstavljanju poziva ”Zaželi – program zapošljavanja žena”

Program je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Poziv provode jedinice lokalne uprave i samouprave i neprofitne organizacije u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Zahvaljujući ovome pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo tri tisuće žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12 tisuća starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

-Općina Konavle nastojat će iz ovog projekta izvući sve što budemo mogli. Glavni naglasak bit će nam naravno na Domu za starije i nemoćne na Grudi – rekao je zamjenik Radonić.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000,00 kn, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10.000.000,00 kn. Prihvatljivi troškovi projekata financirat će se u potpunosti (100% troškova).

Inače, sudionici sastanka u Metkoviću bili su državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, Ante Lončar v.d. HZZ-a, te Dasen Jasprica v.d.predstojnik HZZ-a, područni ured Dubrovnik.