Načelnik Lasić i zamjenik Radonić na otvaranju ”Unseen” festivala u Cavtatu

Predstavnici Općine Konavle, predvođeni načelnikom Božom Lasićem i zamjenikom Ivo Radonićem nazočili su u srijedu navečer otvorenju UNSEEN mini film festivala u Cavtatu.

Festival je otvoren projekcijom filmova iz Off-programa u punom Domu kulture u Cavtatu. Prvi prikazani film na festivalu djelo je njemačke autorice Josephine Ehlert, Friedenshöhe iz 2016. koji se bavi paralelnim ljubavnim životima glavne junakinje Aline. Drugi film prikazan sinoć u Cavtatu, dokumentarni je film redatelja Ivana Ramljaka – Kino Otok. Kroz panoramu slika derutnih zdanja nekadašnjih kina i njihove današnje namjene, izmjenjuju se kazivanja aktera kino-života na našim otocima: vjernih gledatelja i gledateljica, ali i kino-operatora. Film Ivana Ramljaka osim što govori o povijesti filmskog života na ovim područjima, donosi i svojevrsnu socijalnu sliku malih primorskih mjesta, često zaboravljenih u našem doživljavanju svijeta.

Načelnik Božo Lasić pozdravio je ovu inicijativu, a odgovarajući na novinarski upit istaknuo kako nema razloga da Cavtat ne dobije ponovno kino koje je nekada imao.

”Važno je da se ovo događa sada, u ovom mjesecu jer je Cavtat imao niz kulturnih događanja i nekoliko festivala. Sada u rujnu se praktički ništa ne događa, a turista još imamo”, rekao je Lasić.

Načelnik Lasić se prisjetio filmske povijesti Cavtata i pozdravio inicijativu za organizaciju filmskog festivala te obećao daljnju podršku Općine ne samo festivalu nego i razvoju javne kulturne infrastrukture u Konavlima.

Zamjenik Ivo Radonić rekao je kako je ponosan što se na području Općine Konavle održava ”Unseen”, te istaknuo kako se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna.

”Ovakav koncept prikazivanja audiovizualnih sadržaja mladih autora je itekako dobrodošao i vjerujem da će ga lokalna publika znati podržati i u što većem broju posjećivati projekcije, ali i radionice i javne diskusije”, istaknuo je on.

Drugog dana UNSEEN film festivala očekuje nas izbor eksperimentalnih filmova umjetničkog dua SIMKA u Kući Bukovac u Cavtatu. Riječ je o švedskim umjetnicima Simonu Häggblomu i Karin Lind iza kojih je dugogodišnja karijera u audiovizualnim umjetnostima s brojnim međunarodnim suradnjama. Njihove trenutne umjetničke aktivnosti su istraživanje, formiranje i kombiniranje različitih prostora kao mjesta susreta. Nakon projekcije njihovih eksperimentalnih radova, publika će moći sudjelovati i u razgovoru i neformalnom druženju sa švedskim umjetnicima.

Festivalski četvrtak nudi i početak programa Selekcija, večeras u 19:15 na jednoj od vanjskih i nenajavljenih lokacija u javnom prostoru, prilika je pogledati tri kratka filma mladih autora i to: Revolucionarni dom (r. Sead Šabotić, Crna Gora), Bernard ili o granicama konstrukcije (Cristian Drӑgan, Rumunjska) te I know you are but what am I? (r. Nađa Simić, Bosna i Hercegovina). Nakon selektiranih filmova, u Off programu u Domu kulture prikazuju se radovi domaćih filmskih autora: Sanjala si da si sretna (r. Ivana Škrabalo), Kako je Iva otišla 16. rujna (r. Tomislav Šoban), Žene (r. Nikica Zdunić) te Još jednom (r. Ana Opalić).