Ovogodišnji laureati su Marko Matić, Luka Deranja i Nade VK Cavtata

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak usvojeni su prijedlozi dodjele javnih priznanja Općine Konavle za 2017. godinu. Na osnovu dostavljenih prijedloga, od kojih dio nije razmatran jer nisu dostavljeni u skladu s Odlukom o javnim priznanjima, odlučeno je da se nagrada Općine Konavle za životno djelo dodjeli Marku Matiću iz Čilipa zbog iznimnih rezultata u sportu i njegovog predanog društvenog rada, dok će godišnja Nagrada Općine Konavle biti dodijeljena Luki Deranji zbog iznimnih postignuća u sportu tijekom dugogodišnje karijere te Nadama Vaterpolo kluba Cavtat zbog iznimnih rezultata u 2017. godine. Nagrade će se dodijeliti 21. listopada na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle.

Na drugoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle na dnevnom redu našlo se osam točaka. Sjednica je otvorena polugodišnjim izvješćem o izvršenju proračuna Općine Konavle koji je jednoglasno prihvaćen, ali i pohvaljen za transparentnost od strane i vladajućih i oporbenih vijećnika. Jednoglasno su prihvaćene i donešene i odluka o izradi ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Konavle, odluka usvajanju Strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Općine Konavle za razdoblje od 2017. do 2020. godine pri čemu se govorilo i o nerazvrstanim cestama koje su popisane i koje će biti ucrtane i uknjižene kako bi općina mogla raspolagati njima na svrsishodan način, odluka od usvajanju Plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine te godišnji plan razvoja Civilne zaštite na području Općine Konavle.

Vijeće je prihvatilo i prijedlog Zaključka o raskidu ugovora o partnerskom odnosu u širenju distributivne telekomunikacijske kanalizacije (DTK), pravu korištenja javnih površina i ugovora u pravnu služnosti zaključenog s HT- Hrvatske telekomunikacije d.d., pa je prihvaćen ugovor o zastupanju sa odvjetnicom Katjom Jajaš. Donešena je i odluka o osnivanju privremenog radnog tijela – Odbora za mjesnu samoupravu.

U sklopu vijećničkih pitanja zamjenicu predsjednika Općinskog vijeća Luciju Miljanić zanimalo je stajalište oko prijedloga brze ceste i plinovoda, na što su svi zastupnici ustvrdili da brza cesta i plinovod u predloženom obliku nije prihvatljiva za Konavle jer bi nagrdila izgled Konavoskog polja. Vijećniku Ivu Cvjetkoviću je na pitanje o putu Karasovići – Konfin, kao i kanalizaciji Molunat, odgovoreno da je dobivena građevinska dozvola za izgradnju novog graničnog prijelaza Konfin, a taj projekt bi uključivao i radove na poboljšavanju prometnice, dok su sredstva za Kanalizacijski sustav Molunat odobrena. Također, kako je naglašeno na sjednici, idući tjedan potpisuje se ugovor s izvođačem za kanalizacijski sustav Gruda.
Vijećnica Ljubica Brailo je postavila pitanje o školi u Cavtatu, te je odgovoreno da je riječ o velikoj investiciji koju Općina sama ne može podnijeti pa se čeka pomoć države, dok je vijećnik Nikola Meštrović na upit o rivi u Cavtatu dobio odgovor da projekt već postoji, te da će prije ikakvih radova isti biti predstavljen javnosti koja će moći iznijeti svoje mišljenje. Na kraju, na upit vijećnika Vlaha Muja o fazi radova na arheološkom muzeju odgovoreno je da će muzej u Pridvorju biti otvoren na Dan općine.
Predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović – Crni je na samom kraju predstavio program proslave Dana Općine Konavle i 25. godišnjice oslobođenja Konavala kojem će prisustvovati i predstavnici državnog vrha kao i legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi.