Predstavnici Općine Konavle u Bruxellesu na konferenciji “Zajedno do EU fondova – za bolju prometnu povezanost”

Pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, mjesnu samoupravu i društvene djelatnosti Općine Konavle Mario Curić nazočio je u utorak konferenciji “Zajedno do EU fondova – za bolju prometnu povezanost”.
Glavni fokus konferencije bile su transeuropske prometne mreže i prekogranične prometne veze, a istaknuto je kako je prometna povezanost ključni preduvjet gospodarskog i ukupnog razvoja svih područja EU.

Župan Nikola Dobroslavić ustvrdio je kako u tom smislu od posebnog značaja projekti kao što su Jadransko-jonska autocesta, brza željeznica Ravenna – Brindisi, Koridor VC, modernizacija željezničke mreže u Hrvatskoj, brodske i avioveze preko Jadranskog i Jonskog mora te povezivanje otoka.

Mišljenja i smjernice o aktualnim i ključnim pitanjima povezivanja europskih transportnih koridora su od izuzetne važnosti te je stoga organiziran panel na temu “Važnost prometnih veza u potpori regionalnom gospodarskom razvoju”. Panelisti su bili zamjenica generalnog direktora Opće uprave za mobilnost i promet – DG MOVE Maja Bakran, veleposlanik i zamjenik Stalnog predstavnika RH pri EU Goran Štefanić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH Tomislav Mihotić te potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Govornici posljednjeg panela „Projekti regionale povezanosti kroz mrežu TEN-T“ bili su predsjednik talijanske regije Molise Paolo di Laura Frattura, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik albanske regije Tirana Aldrin Dalipi i član Europskog odbora regija Mauro D’Attis.
Organizatori konferencije bili su Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija preko svog predstavničkog ureda u Bruxellesu te zastupnica u EU parlamentu gđa. Dubravka Šuica.

U konferenciji je sudjelovalo stotinjak sudionika iz institucija EU, regionalnih razvojnih agencija i europskih regija.

FOTO: Županija DN